Ekeröborna säger sitt om centrum

Ekeröborna säger sitt om centrum

Under denna vecka bjuder Ekerö kommun in mälaröborna att säga sitt om det framtida Ekerö centrum. Både barn och vuxna är välkomna med sina förslag.

– Det vi vill ta reda på under den här dialogveckan är hur kommuninvånarna vill uppleva centrum, vad man vill ska finnas här och hur man ska kunna ta sig hit, berättar Erik Edström, arkitekt på Ekerö kommun.

Tillsammans med sina kollegor på kommunen och byggföretagen Wallenstam, Exerton och Elisbys representanter kommer han att möta mälaröborna kring en informationsutställning på Ekerö bibliotek under vecka 48. Det kommer hållas arkitektledda rundvandringar, fördjupade diskussioner och även barnen kommer få ge sin bild av hur de vill att centrum ska utvecklas.

Det som står klart i nuläget är att det centrum byggdes efter arkitekten Ralph Erskines ritningar på 80-talet, nu ska utvecklas till nästa steg. SL-depån och den gamla Barnängsfabriken kommer försvinna och ge plats för nya bostäder, butiker och kontorslokaler, men ingenting är i dagsläget fastslagit, så nu har medborgarna chansen att vara med och säga sitt.

– Vi vill göra centrum till en riktig kärna där det finns plats för allt det människorna behöver. Sedan beror det på allmänhetens önskningar om det ska bli i Erskines anda, men förändringarna kommer naturligtvis göras med stor omsorg om platsen och för att man ska framhäva platsens särart. Men det här ska ju vara en bra plats i hundratals år framöver, så det är viktigt att vara omsorgsfull, poängterar Erik Edström.

Rent allmänt tycker han att han har ett drömjobb som till stor del handlar om att få vara med och bevara den starka kulturmiljö och de vackra platser som finns i kommunen.

Från kommunens sida har man också ambitionen att förstärka känslan av närheten till vattnet. Ralph Erskines vision var att bygga en ”Mälarstad vid vatten” och nu tar man chansen att stärka den upplevelsen genom att bland annat förlänga strandpromenaden bort mot det blivande bostadsområdet Ekerö strand.

Under dialogveckan samlar kommunen in alla tankar som de får ta del av och gör en sammanställning som ska vara klar i början av 2020. Därefter arbetar de vidare med att ta fram en plan för utvecklingen av platsen och denna beräknas vara klar för granskning i slutet av nästa år.

LO BÄCKLINDER

Läs också