Ekeröpartiet stannade vid tröskeln

24 röster. Så nära var Ekeröpartiet från att komma in i kommunfullmäktige. Öpartiet backade i kommunalvalet.

– Det var synd att det bara saknades några röster, säger Ekeröpartiets grundare.

Det saknades verkligen inte dramatik när kommunalvalet tog vid efter det omtumlande riksdagsvalet.

För frågan var hur det skulle gå för de mindre partierna, Öpartiet och Ekeröpartiet, som ställde upp för första gången.

Kommunalvalet var ju för några veckor sedan, men det var först förra onsdagen, efter att alla röster hade kontrollräknats, som det skulle avgöras: Hade Ekeröpartiet kommit in i fullmäktige eller inte?

Men partiet föll på målsnöret. Det hade behövts 365 röster för att få ett mandat i fullmäktige och partiet stannade på 341.

– Vi var nära att komma in i kommunfullmäktige, säger Ekeröpartiets grundare Thomas Hjelmblad, när han just fått reda på hur nära hans parti var.

Han fortsätter:

– Givetvis tycker jag det var synd att det bara saknades några röster för att komma in. Dock är vi mycket nöjda med att ha fått så många röster på så kort tid, efter bara några månaders kampanjande, säger Thomas Hjelmblad.

Han berättar att han satsade av egna medel för att få in Ekeröpartiet i maktens boning. Partiet registrerades för ett år sedan för att få vara med i kommunalvalet och på några månader har det satsats för fullt just på valet.

– Valaffischer, valsedlar, annonser i media och mycket annat kostar ju en hel del. Det är en hel del pengar, men det är inte därför vi har kämpat. Vi hade ett antal saker vi ville förbättra i kommunen och det är beklagligt att dessa missförhållanden förmodligen kommer att få bestå.  Vi hade exempelvis velat se över kostnaderna för administrationen i kommunen och sänka ersättningarna för vissa politiker som får alldeles för höga arvoden, säger Thomas Hjelmblad.

Öpartiet sitter redan i fullmäktige och förhoppningen var att utöka antal mandat. Istället tappade det två mandat och har nu två istället för de fyra stolar partiet hade i fullmäktige före valet.

Desirée Björk, gruppledare, sticker inte under stol med att hon och övriga i partiet hade hoppats på fler röster.

– Självklart är det ett stort bakslag som vi får analysera. Vi hade som mål att minst behålla våra fyra mandat och eventuellt växa med ett. Efter alla goda samtal med invånarna har vi inte kunnat ana detta valresultat, säger Desirée Björk.

Hon tror att en bidragande orsak till valresultatet har varit att partiet varit kort med folk på grund av sjukdom. 

– Därmed har vi inte haft möjlighet att synas och besöka alla kommunens områden, för att sprida vårt budskap. Vi behöver få in fler engagerande kommuninvånare.

Men att partiet skulle deppa och inte orka med en valrörelse är det inte tal om här.

– Att ge upp finns inte på kartan!

Desirée Björk talar från hjärtat då hon beskriver Öpartiets grundpelare.

– Öpartiets politik bygger på långsiktig utveckling, öppenhet och insyn för och tillsammans med invånarna, säger hon och fortsätter:

– En bidragande orsak till vårt valresultat är att denna valrörelse till stor del kommit att handla om att kortsiktigt fokusera på plånboksfrågor som elpriser, drivmedelspriser, matpriser och kriminalitet tillsammans med skenande inflation. Detta har skapat en stor oro hos allmänheten. 

– Men en skattesänkning i kommunen ser vi i dagsläget inte vara möjligt, med tanke på den ekonomiska utvecklingen.

Men Desirée Björk och hennes partivänner är ändå glada över kommentarer från Mälaröborna.

– Vi har fått mycket uppskattning för våra valälgar och affischer. De har ansetts som väl synliga och med fokus på kommunala frågor, för kommunens utveckling och till gagn för dess invånare, säger hon. 

TONY GYLLENRAM

Läs också