Ekerös nya centrumbutiker

År 1983 började planeringen och byggnationen av nya Ekerö centrum och bostäderna runt. Det ritades av den kända mälaröbon och arkitekten Ralph Erskine, stod klart 1991 och erbjöd ett levande centrum med en mängd nya butiker.

I en artikel från slutet av augusti 1989 kunde Mälaröarnas nyheter äntligen avslöja för sina läsare vilka butiker som skulle flytta in till det nybyggda Ekerö centrum under hösten och kommande vår. För dåvarande Mälaröbor var den nya centruminvigningen en stor händelse och att utbudet av butiker och serviceinrättningar var så brett gladde många.

För inköp och förtäring av livsmedel skulle Mälaröborna nu kunna erbjudas inte bara en utan två matbutiker: Ica och Konsum, likväl som Systembolaget, ett gatukök, ett konditori, en hälsokost och en restaurang. Två resebyråer förväntades också öppna men även två klädbutiker, en garn- och tygaffär och en heminredningsbutik, även med utbud av presenter och leksaker. För övrig service skulle framöver erbjudas lokaler i centrum för post, apotek, mäklare och bank. Polisen och försäkringskassan skulle flytta från sina tidigare lokaler i andra delar av Ekerö och flytta in till centrum, likväl som byggnadsstyrelsen. 

Även optiker, kemtvätt, tobaksaffär, el- och videobutik samt en guldsmed välkomnades till det nya centrumet tillsammans med Filadelfiakyrkan och en ny träningsanläggning, eller Workout som den kallades på den tiden och även i artikeln. I det så kallade Kulturhuset, som förväntades öppnas senare under våren 1990, planerades det för ett bibliotek, en dagcentral, en samlingssal och en musiksal samt den ovan nämnda restaurangen.

Idag, drygt 30 år senare, finns bara en av matbutikerna kvar i centrum. Ingen polis finns heller längre på plats. Inte heller postkontoret eller försäkringskassan. Men många av butikerna och serviceinrättningarna har överlevt och det har också tillkommit bland annat en djurbutik, en skoaffär, skönhetssalong, frisör, florist, bokhandel, godisbutik och ett flertal restauranger med olika inriktning.

I september 2021 klubbades kravspecifikationen för att förnya Ekerö centrum och det kommer byggas och utvecklas under kommande år. Exakt vilka butiker som kommer erbjudas Mälaröborna i framtiden ber vi att få återkomma med.

HELEN BJURBERG

Läs också