Elever skriver bok om Judith

Att få en IF-diagnos (intellektuell funktionsnedsättning, reds. anm.) kan vara tungt för både barn och föräldrar. Nu skriver eleverna på Ekebyhovs grundsärskola en bok om sina egna upplevelser och låter den fiktiva huvudpersonen Judith uppleva det de själva varit med om. Allt för att hjälpa andra barn och unga att förstå upplevelsen.

– Vi har sedan tidigare drivit projektet UNIQ, som står för att alla är unika oavsett IQ och att IQ bara är en siffra och inte beskriver en personlighet. Eleverna grundade projektet förra året för att samla in pengar till sin skolresa genom att göra armband och nu skriver vi den här boken, berättar Denice Sverla, som är biträdande rektor på skolan.

Att gå från en ordinarie grundskoleklass över till en grundsärskoleklass kan vara vara en väldigt jobbig process, som präglas mycket av de fördomar som finns kring dem som går där. Denice Sverla beskriver dock hur flytten i stort sett alltid blir positiv för de elever som gör den, då de hamnar i ett sammanhang där de förstår allt och får möjlighet att växa.

Hon har eleverna Andreas Krüger och Robin Karlsson vid sin sida och de berättar om det givande arbetet med boken.

– Boken handlar om en tjej som tänker att det bara är muppar som går på särskolan och därför inte vill gå där, mer vill jag inte berätta för att inte spoila handlingen. Det är faktiskt jag som kom på hennes namn, säger Andreas Krüger.

– Jag tycker att det har varit jätteroligt att hitta på en egen karaktär och bestämma vad hon ska göra, säger Robin Karlsson.

Prisbelönte illustratören John Clemente kommer göra illustrationerna efter en förfrågan från eleverna och själva skrivarbetet sker genom metoden ”kollektivt skrivande”, där alla får möjlighet att bidra med sina egna reflektioner. När boken är klar ska eleverna, med stöd från lärare, själva sälja in den till ett förlag.

Deltagarna i UNIQ-projektet har även gjort en dokumentär om sig och sin skolgång som går att se på Youtube och det är eleverna själva som styr vad projektet ska innefatta framöver. Lite administration kvarstår innan en ny kollektion armband, med bland annat punktskrift, börjar säljas. Förhoppningsvis kommer även boken att inbringa lite pengar framöver, vilka då tillfaller eleverna genom den ideella förening som en grupp föräldrar startat och som kommer hantera försäljningen.

LO BÄCKLINDER

Läs också