En av färjorna byts ut tillfälligt

Under två månader är en av färjorna som trafikerar Ekerö-Slagsta på översyn. Under tiden sätts en annan färja in. Den tar något färre bilar och Trafikverket har gått ut med information om att det kan skapa köer under rusningstid. 

Ekeröleden trafikerar Ekerö-Slagsta med tre färjor – Freja, Pluto och Venus. Under perioden 5 oktober till och med 15 december kommer Pluto att tas ur bruk och ersättas av en något mindre färja, Frida.

Anledningen till det är officiellt att Pluto ska på översyn. När MN pratar med Trafikverket berättar dock Roger Eriksson, distriktschef på Ekeröleden, att Pluto ska trafikera en annan led och att det är därför som en annan färja sätts in.

– Vi kommer inte att gå med färre avgångar men med något mindre kapacitet, det är ungefär tio mindre bilar i halvtimmen på grund av att Frida är en lite mindre färja och det kan påverka rusningstrafiken. 

Samir Eriksson är en av Ekeröledens passagerare som tröttnat på alla köer. Han åkte tidigare bil via Ekerövägen men tar sedan en tid tillbaka gärna färjan.

– Men jag vet inte, nu känns det som att det är kö vart man än befinner sig på öarna. Är det inte de stora vägbyggena så är det rödljus och enkelfil eller bara väldigt långsamt och tröttsamt att ta sig fram. Och det är ju liksom alltid något, som nu detta med en mindre färja som tar färre bilar. Det är ju ingen jättegrej i sig, men alla de här små sakerna blir ett enda stort stresspåslag och det är jag nog inte ensam om att tycka.

På kommunen hänvisar man till Trafikverket om man har frågor om den minskade kapaciteten på Slagstafärjan.

MARIA  FORSLUND

Läs också