En bit av Thailand hos Årets företagare

Efter att ha varit i final tre gånger blev slutligen Juntra Viberg, som driver Juntras grönt på Färingsö, utnämnd till Årets Ekeröföretagare.

– Jag vill att man ska känna i sitt hjärta när man kommer hit att jag gör det här för att jag vill dela med mig, säger hon.

Under Näringslivsdagen på Skytteholm den 28 april var Juntra Viberg på plats för tredje gången för att se om hon var den av de tre finalisterna som tog hem priset. Denna gång var det dock nära att hon inte ens hann dit i tid.

– Jag jobbade till halv tre och min man var iväg och levererade blommor på eftermiddagen. Det var jättemycket köer och vi fick skynda oss för att hinna i tid och kom bara femton minuter innan prisutdelningen, berättar Juntra Viberg som nog anade att utmärkelsen skulle tillfalla henne i år, då hon fick flera påringningar under eftermiddagen med frågan om hur länge det skulle dröja innan hon kom till Skytteholm.

Verksamheten började med att hon odlade grönsaker i makens växthus då han var färdig för säsongen med att driva upp julblommor. Överskottet gav hon först bort till vänner och bekanta, men 2008 startade hon företaget som har ökat i omfattning allt eftersom. Till en början med sommarkafé och grönsaksförsäljning under säsong, men så småningom började Juntra även servera thaimat och tog hjälp av sina familjemedlemmar från Thailand med att laga maten. Under pandemin har dock reserestriktionerna gjort det upplägget omöjligt.

Juntra har dock goda förhoppningar om att snart ha alla papper i ordning och kunna återuppta matserveringen inom kort. Ända från början har hon odlat helt utan kemiska tillsatser och med en koppling till sitt hemland Thailand, både i sortimentet och i miljön. Det konceptet tillsammans med den höga kvaliteten på allt som säljs, har gjort att hon har gott om stamkunder både från Mälaröarna och mer avlägsna platser.

Juntra har även utökat säsongen för sin verksamhet från de sommarmånader som hon höll öppet från början. I år har hon haft kafé och försäljning i växthusen sedan i februari och stänger inte förrän i september.

– Den tanke som varit med mig ända från början är att jag vill dela det som jag själv tycker om till andra människor och ingenting gör mig så lycklig som när jag ser att besökarna mår bra när de kommer hit, säger Juntra.

Övriga finalister för 2021 års utmärkelse var Simon Almquist lantbruk och Väringgårdens kök och bar.

LO BÄCKLINDER

Läs också