En dröm som gått i uppfyllelse

Under december månad har ett hjärtevärmande drama utspelat sig på biblioteket i Ekerö centrum. I centrum finns en stackars ensam nalle som längtat efter att få vänner och att få fira jul.

I Galleri Utkiken invid biblioteket pågår en riktig nallejul ända till långt in i januari. Här har mängder av nallar samlats för att fira jul tillsammans och redan den första advent började upptrappningen till det som möter besökarna.

– Varje adventssöndag har vi publicerat en kalender på våra sociala medier som visar hur den ensamma Nallen, som bor i ett förråd här på biblioteket, upptäcker julen och börjar längta efter vänner att fira tillsammans med, berättar Sofia Svärd, som tillsammans med kollegorna på biblioteket har hjälpt Nallen att få sina drömmar uppfyllda.

Till slut tog ett gäng nallar mer eller mindre över Galleri Utkiken och en bit av foajén strax utanför.

– Julen 2019 var det en nalleutställning som gjordes av vår kulturproducent Maud Edvardsson och konstnären Stig Holm. Då Maud tragiskt gick bort under hösten bestämde vi oss ändå för att bygga utställningen då Nallarnas jul låg Maud varmt om hjärtat, berättar Miranda Renberg, som skulle ha hjälpt Maud med utställningen i år. Nu har Miranda istället fått hjälp av Silje Lingås att skapa en myllrande, spännande och interaktiv utställning.

Den gigantiska nalleskatt som gjort utställningen möjlig är donerad till bib- lioteket av lovöbon Birgitta Wendel för ett tiotal år sedan och består av ett stort antal uppmärkta nallar och andra föremål med nallar på.

I utställningen finns det bland annat möjlighet att skriva brev till nallarna, att leka med dem och att kika in i de tittskåp på nalletema som gjorts av barnen på Ångbåtens och Svanängens förskolor. Utanför rummet finns en gran med julklappar på återbrukstema till den som vill. Här kan man både lämna och ta en julklapp. Hela och rena saker som mälaröborna vill dela med sig av, slås in och cirkuleras till den som vill ha.

Den 8 januari blir det traditionell julgransplundring vid Nallens gran och den 22 januari blir det nalledisco då barnen får ta med sig sina egna nallar och dansa loss.

Till slut tar Nallen själv till orda och slår fast vad julen egentligen handlar om:

– Det viktigaste med julen är att man ska vara med sina vänner. Precis alla, stora och små, är välkomna att komma hit och vara med mig, säger Nallen bestämt.

LO BÄCKLINDER

Läs också