En enda lokalägd bensinmack kvar

Från och med mitten av februari är OKQ8 på Ekerö den enda bemannade bensinstationen på Mälaröarna som är franchisetagare med en lokal ägare. Övriga stationer drivs av bolagen centralt.

Lorentz Blixt driver och äger OKQ8 på Åkerstigen sedan sex år tillbaka, varav de två sista på egen hand. Bensinstationen i Svanhagen med samma namn kommer från och med den 20 februari att drivas av bolaget centralt. Det samma gäller från och med den 15 februari för Cirkle K i Träkvista, något som delvis oroar Lorentz:

– Cirkle K kommer ju att ha helt andra ekonomiska muskler och blir nog en utmanande konkurrent på flera sätt. Nackdelen för dem är att det blir svårt att vara lika personlig när man är en kugge i en stor kedja kontra en lokal aktör. Jag tror att man känner mer för sin verksamhet när det är ens levebröd.

Den största utmaningen i branschen är omställningen från fossila drivmedel till förnybara och att hitta en relevans för företaget och bensinstationen i framtiden, enligt Lorentz:

– Jag väljer att lägga mitt krut på sådant som jag tror har en framtid. Biltvätt exempelvis, där kommer det finnas en efterfrågan oavsett om man kör elbil eller bil som går på bensin eller diesel.

Utvecklingen att fler och fler går från bensin- och dieselbilar till el- och hybridbilar innebär att färre kunder på sikt kommer att besöka bensinstationen i syfte att fylla på drivmedel. Att bensinstationer skulle bli den primära platsen för att ladda elbilar tror Lorentz inte alls på.

– El kan du ju få tag på näst intill överallt, jag tror inte att elbilsladdningen i sig kommer att vara affären, utan snarare de som ser till att du kan ladda överallt och betala på ett smidigt sätt. Branschanalysen säger att en liter diesel 2030 kommer att kosta 35 kronor och bensin kommer att gå på 30 kronor litern. Där någonstans tror jag att det finns en smärtgräns. Däremot kommer folk ändå behöva någonstans att tvätta bilen, fika eller äta en snabb varmkorv, säger Lorentz.

Han tror även på att satsa på fastfood och låter sig inte inspireras av andra bensinstationer.

– Under ett år har jag haft ett projekt där en person med bakgrund som kallskänka arbetat i butiken, något jag tror och hoppas att vi alla i butiken har inspirerats av. När jag funderar över fastfood och fika tittar jag inte på våra direktkonkurrenter utan i stället hos de som verkligen är bra på fastfood och fika, de större kedjorna inom de segmenten alltså.

Lorentz och hans personal har satsat mycket på mjukglassen och är trea i Sverige av landets drygt 300 OKQ8-mackar när det handlar om flest sålda mjukglassar. Mälaröborna tycks gillas glass:

– Tittar vi på glassar totalt är vi bäst i Sverige av alla OKQ8!

Läs också