En häst som vilken som helst

En häst som vilken som helst

Att Ekerö kommun är en av landets hästtätaste kommuner kan nog gälla även när det kommer till käpphästar. Runt om på Mälaröarna tränas det både hoppning och dressyr på såväl skolgårdar som i trädgårdar. Och när Ölsta folkpark bjöd in till käpphästtävling var klasserna fullsatta efter bara ett par dagar.

Redan på medeltiden var käpphästen ett sätt för barn och unga att föreställa sig att de red på en riktig häst. På senare år har intresset återigen tagit fart och mängder av unga käpphästägare lever med sina hästar dag och natt och sköter dem som om de vore levande. Många skolgårdar fylls också av tränande ekipage på rasterna.

– Min häst Scout brukar vara ganska busig och han älskar att bada i sjöar, berättar Stella Ekenhjälm 9 år, från Färentuna och visar fram sin häst som är svart med vit bläs i pannan.
Stella rider även på ridskolan, men att ha en käpphäst gör att hon kan hålla på med allt som hör hästvärlden till även när hon inte är där. Hon berättar om allt man kan göra med sin käpphäst.

– Man kan träna på att hoppa över hinder, tävla och på vintern kan man ta en uteritt i snön. En del har en massa ryktsaker till sina hästar och man kan ha träns, grimmor, grimskaft, täcken, huvor och mycket annat som man kan ha till en levande häst.

Stella var en av alla de käpphästryttare som deltog i tävlingen på Ölsta folkpark i september. Då hade hon hjälm på sig, enligt regelverket och Scout hade flätor i manen och sitt kritvita täcke med teddykant på sig.

Tävlingen hade både en framridningsmanege, speaker, kringaktiviteter och annat som en ryttartävling för levande hästar också har.

– Man kunde välja på att hoppa hinder som var 20, 40 eller 60 centimeter och jag var med i alla klasserna. Den högsta gick på tid och där kom jag fyra. Man räknar poäng på samma sätt som i vanliga hopptävlingar.

Många käpphästägare gör sina hästar själva och får då en stor valfrihet i att välja färger och utseende på hästen. En snabbgoogling visar att utbudet för både den som vill använda sin kreativitet till att skapa en egen häst, eller hellre vill köpa en färdig, är i princip hur stort som helst. Tillbehören vet heller inga begränsningar och säljs både av pysselbutiker, webshoppar och stora etablerade hästsportsbutiker.

– Man kan också bygga stall till sina hästar där de kan vara på natten, men Scout sover i mitt rum, säger Stella.

LO BÄCKLINDER

Läs också