En kort tidningshistoria

En kort tidningshistoria

En mycket kortlivad lokaltidning dök upp på Mälaröarna 1983. Målet var att allt skulle handla om Mälaröarna. Vår tidning på den tiden ingick i tidningen Västerort och blandades därför med nyheter från det området. Men idag handlar alla våra artiklar till hundra procent om Mälaröarna.

1983 startades tidningen Mälarö-kuriren. I deras inledningsnummer skriver de:

”När vi väl hade bestämt oss för att sätta igång Mälarö-kuriren och började sprida nyheten till vänner och bekanta, fick vi mest positiva reaktioner. Kanske en tidning stärker det lokala självmedvetandet, det kan inte vara ett helt avsigkommet, gudsförgätet och betydelselöst ställe vi bor på, där finns ju i alla fall en tidning”.

Men alla är inte positiva utan menar att en tidning med så liten upplaga helt enkelt inte går ihop. ”Men det är väl med oss som med humlan, experter i aerodynamik, hållfasthetslära och energiteknik har räknat ut att den stora klumpiga humlan inte har en chans att utveckla så stor effekt att den med sina ganska små vingar skulle kunna lyfta från marken. Men det vet inte humlan, så den flyger ändå. Det gör vi med.”

De flög en kort tid, men efter sjunde numret lades tidningen ned. Mälaröarnas nyheter som på den tiden ingick i tidningen Västerort, skrev 1983 om nedläggningen:

”Bakom tidningen stod tre Färingsöungdomar med ambitionen att göra en lokaltidning med enbart material från öarna. Varken upplaga eller annonstillströmning nådde dock upp till förväntningarna och förlusterna blev större för varje nummer. Mälarö-kurirens redaktion håller dock möjligheten öppen att återuppta utgivningen – om man lyckas finna sponsorer.”

Leif Björkman var en av dem som skrev i Mälarö-kuriren.

– Mälaröarnas nyheter var inte så stor då, det handlade mest om Västerort, så vi drog igång utan någon som helst journalistisk bakgrund. Men vi hade inte någon strategi så det blev som det blev, det vill säga ingenting, berättar Leif Björkman.

Men någonting blev det. De nummer vi har fått tag på ligger på tolv sidor och här skrivs det om både det ena och det andra som hänt på öarna.

– Tre cannabisplantor hade hittats i skogskanten vid Lindö lada på Lovön. Jag var där för att prata med den som hade hittat plantorna. Så var det en journalist från tidningen Västerort och han undrade om jag var från ”konkurrenten”, berättar Leif med ett skratt.

I Mälaröarnas nyheters artikel om nedläggningen av Mälarö-kuriren kan man läsa vidare att: ”Västerort avser att även i fortsättningen publicera nyheter från Ekerö kommun, förhoppningsvis i allt större omfattning. Därmed fortsätter traditionen från Mälaröarnas nyheter som startades av Bromma Nyheter/Västerort redan i slutet av 1940-talet.”

Och tidningen har vuxit sedan dess. 1986 startade Huvudstadspress Mälaröarnas nyheter som fristående tidning. Boo Lundblad var projektledare för arbetet. Företaget gick så småningom i konkurs men Boo Lundblad lyckades köpa loss utgivningsbeviset för en krona. Mälaröarnas nyheters nya liv fick på så vis fortsätta från maj månad 1987 under Boo Lundblads ledning. Mälaröarnas nyheter skulle nu bli en gratistidning tillgänglig för alla mälaröbor. För att kunna finansiera det hela behövdes annonsörer och Gertrud Appelqvist, som är kvar på tidningen än idag, började som annonssäljare 1987.

Nu har Mälaröarnas nyheter funnits i 72 år och sitter på ett fantastiskt artikelarkiv med smått och stort som skett på öarna genom tiderna.

EWA LINNROS

Läs också