En passion större än jobbet

En passion större än jobbet

Att driva en verksamhet som är helt beroende av något så nyckfullt som vädret, är en stor utmaning. Men för Alexander Blomqvist som driver Ekebyhovsbacken på Ekerö, har det blivit en passion och en livsstil som påbörjades redan när han var barn.

– Min familj har jobbat med skidliftar och snökanoner i generationer, så jag har varit med på skidanläggningar ända sedan barnsben, berättar Alexander och beskriver hur snötillverkningen blivit en passion som är större än ett jobb.

Redan under skoltiden började han själv att arbeta för en stor snökanonstillverkare och har sedan fortsatt i branschen, såväl i Sverige som i Alperna och USA. Så småningom flyttade han till Stockholm och började studera till byggnadsingenjör på KTH, men kunde inte hålla sig borta från snön och vid sidan av studierna arbetade han extra i Ekholmsnäsbacken på Lidingö.

– Jag fick förfrågan om att ta över Ekebyhovsbacken 2009 och tackade ja. Sedan dess har det skett mycket med utvecklingen av backen, såväl när det gäller tillgängligheten för allmänheten som när det gäller snösystemen.

Idag driver han även anläggningen i Ekholmsnäsbacken på Lidingö och och ansvarar för drift och utveckling av fjällanläggningen i Tännäskröket i Funäsfjällen. Men hur mycket han än älskar sitt jobb, så finns det svårigheter med att driva en verksamhet som är så väderberoende.

– Det är otroligt tufft en sådan vinter som den förra. Då backar visserligen kommunen upp med ett driftbidrag, men det gäller att buffra under de bra vintrarna, så att man klarar även de dåliga.

I år fick säsongen dock en rivstart och den 16 januari kunde backen öppnas efter att kylan slagit till.

– Just i år känns det också som om det funnits ett uppdämt behov efter att åka skidor och bra dagar har det kommit uppskattningsvis 400 till 500 personer.

Att planera för personal, är också något som är en stor utmaning i en säsongsverksamhet.

– Det kan vara tufft att rekrytera duktig personal, då man inte kan erbjuda dem arbete året runt. Det blir att jag får söka bland dem som arbetar i branscher som är mest aktiva under sommartid annars.

När det gäller resten av säsongen känner Alexander stor tillförsikt inför att kunna hålla öppet till och med mars, vilket är ambitionen varje år.

– Den snö som vi har nu kommer kunna ligga kvar oavsett om det bli töväder, då konstnön är mycket tåligare än den naturliga. Det gäller också längdspåret som vi har anlagt med konstnö för första gången i år i samarbete med Mälarö SOK.

LO BÄCKLINDER

Läs också