”En rockkonsert för tvååringar”

”En rockkonsert för tvååringar”

Succémusikalen med Babblarna kommer ”hem” till Ekerö. Föreställningens manusförfattare, regissör och producent My Blomqvist Olsbergs hemort är nämligen Ekerö.

För två år sedan turnerade ”Babblarna – Första musikalen” från Kalix i norr till Ystad i söder. Efter publikrekord och över 170 000 överlyckliga barn var det dags för en uppföljning, ”Babblarna – Andra musikalen – Bibbel Babbel Bubbel”. Efter 140 föreställningar landet runt kommer musikalen till Ekerö och Erskinesalen, närmare bestämt den 19 oktober.

Förgrundsfigurerna till Babblarna har funnits sedan 70- talet. De skapades av Iréne Johansson, professor i specialpedagogik och fonetik. Hon tog också fram Karlstadmodellen, en träningsmodell för personer med språk-, tal- eller kommunikationssvårigheter.

– När sedan förlagschef Anneli Tisell fick sin son Nisse som föddes med Downs syndrom, förstod hon redan på BB att här krävs extra resurser. Hon läste om Karlstadsmodellen och upptäckte de här figurerna. Hon kontaktade Iréne och så föddes Babblarna, berättar My som alltså är manusförfattare, regissör och producent för de två Babblarna-musikalerna.

Utöver det är hon skådespelerska, artist, barnboksförfattare och har en diger meritlista på sitt CV, inte minst produktionerna av Babblarna-musikalerna. Men hon tackade inte ja till uppdraget från början.

– Anneli frågade mig redan 2006 då jag var på turné med Cirkus maximum med min figur Snårpan. Anneli var där med sin son Nisse och han älskade Snårpan. Då hade Anneli precis släppt första låten med Babblarna och frågade om jag ville göra en scenproduktion med Babblarna, men jag tackade nej, berättar My.

Eftr det mötet gav Anneli däremot Mys första bok om Snårpan.

Tredje gången My fick frågan tackade hon ja till uppdraget med att göra en scenproduktion av Babblarna och succén har inte låtit vänta på sig.

Babblarnas ”språk” består av ljud mer än ord, så som vi talar. Hur skriver man ett sådant manus?

– Det är ett jätteroligt manus, det är fullt av undertexter så att skådespelarna har rätt betoningar. I sångerna sjunger barnen med och det är egentligen ren språk- och talträning, men det vet inte barnen. De har bara kul, säger My och fortsätter:

– Klonk, den figuren som talar, hon tecknar också hela föreställningen. Vi använder TAKK som det heter. Det är inte detsamma som teckenspråket utan TAKK är tecken som stöd där man tecknar på huvudorden.

Hela idén med Babblarna är att appellera barnen, vad föräldrar tycker är inte det viktiga. My låter alltid barnen gå först.

– Anneli och jag tror på samma saker och Babblarna är helt skapade för barn. Det är underbart att se och höra deras reaktioner, de är så med. Det här är helt enkelt en rockkonsert för tvååringar. 

Du kan vinna två biljetter till till föreställningen den 19 oktober klockan 14. För att vinna, skriv en mening om varför just ditt barn ska se Babblarna. Maila detta till annons@malaroarnasnyheter.se

 EWA LINNROS

Läs också