Eriks visirbåge sprids överallt

Erik Cederberg från Ekerö gör avtryck i hela världen just nu. Med hjälp av plastfilm, ett hålslag och den visirbåge som han själv har ritat, massproducerar volontärer och vårdpersonal visir som ska skydda mot corona.

– Jag arbetar som konstruktör på 3D-verkstan och ritade mallen under en natt för ett par veckor sedan. Jag och några kollegor hade under dagen pratat om att vi skulle ta fram en öppen digital ritning för en visirbåge, då vi ville bidra med något som vi kunde i det här läget. Min design blev den som vi tyckte fungerade bäst, då det förutom den 3D-utskrivna delen bara behövs ett hålslag och en OH-film för att kunna tillverka ett visir, berättar Erik Cederberg.

Den digitala ritningen lades ut som ”open source”, vilket betyder att vem som helst kan ladda ner den och skriva ut bågen i en 3D-printer. Detta har sedan gjorts mer än 55 000 gånger från sidan där den ligger upplagd. Men inte nog med det.

– Den siffran kan säkert minst dubblas eftersom filerna kan delas vidare när man väl laddat ner dem. Därefter kan man använda den hur många gånger som helst och jag vet att den används i alla möjliga länder. De flesta bågarna har nog gjorts utomlands, tror Erik Cederberg.

Flertalet företag har redan börjat producera bågarna industriellt och fler är på gång.

– Jag har släppt mallen fri och det enda jag ber om är att man ska tala om att det är jag som gjort den.
Bara i Stockholm vet Erik Cederberg att mallen används på sjukhus och av många volontärer. I bland annat den ideella föreningen Stockholm Makerspace, som han själv varit med och grundat, har man samlat ihop 50 3D-skrivare och producerar 2 500 visir om dagen som skänks vidare till vård och omsorg.

Även om varken Erik Cederberg eller hans arbetsgivare tjänar några pengar på mallen, så tycker han att det känns meningsfullt att vara med och göra en insats i en tid som är svår för många. Och en hel del jobb har det minst sagt fört med sig för honom.

– Sedan jag lade ut filerna för nedladdning så har jag jobbat 16-timmarsdagar och får nog 100 mejl om dagen med supportfrågor. Men det känns bra att kunna bidra med något, även om jag naturligtvis inte önskar att vi skulle vara i det här läget.

LO BÄCKLINDER

Läs också