Ett tråkigt avslut för våffelserveringen

Ett tråkigt avslut för våffelserveringen

Våffel-serveringen i Kina slott har drivits i privat regi av familjen Antonsson i 60 år. Men i mars i år sades avtalet upp av hyresvärden Statens fastighetsverk (SFV). Det som sedan hänt under året blev ett sorgligt avslut för familjens rörelse.

Katarina och Erik Antonsson är andra generationen som drivit våffelserveringen i Kina slott. Eriks far Gert Antonsson jobbade som vaktmästare på Kina slott. Han och hustrun Ingrid bodde i en av annexbyggnaderna intill slottet. På den tiden var det inga speciella öppettider på Kina slott utan Gert tog emot folk, låste upp och visade slottet. Ingrid satt och kikade ut genom köksfönstret och tänkte att besökarna borde få lite kaffe.

Den gamla köksbyggnaden i slottet stod tom och paret fick prova att dra igång kaféet. Dåvarande slottsfogden trodde inte riktigt på idén och befriade därför paret Antonsson från hyra de tre första åren. Sedan dess har kaféet med våffelservering vuxit och blivit mycket populär.

Annons

Orsaken till uppsägningen var att Ståthållarämbetet ville disponera lokalerna själva. När vi skrev om detta i våras ville inte Katarina och Erik Antonsson uttala sig. Många har undrat vad som egentligen hände och nu berättar de om hur rörelsen fick ett smärtsamt slut för dem.

Allt började med ett möte i januari med Lotta Günther, förvaltare vid SFV och Stefan Wirtén, slottsfogde på Drottningholm.

– Vi hade mötet i januari med familjen Antonsson för att avtalstiden löpte ut och det var dags, nio månader i förväg att omförhandla hyresavtalet, förklarar Lotta Günther.

Det var dock mer än nio månader i förväg då avtalet skulle löpa ut per den sista december i år. Någon omförhandling av avtalet skedde inte heller vid mötet.

– De ställde allmänna frågor om serveringens öppettider, om vi saknade något i utrustningen, om det fanns en tredje generation som skulle ta över och de efterfrågade även omsättningssiffror. Sedan var mötet klart, berättar Katarina Antonsson.

Lotta Günther förtydligar:

– Omförhandling är en lång process som rymmer både juridiskt tvingande åtgärder och förstås möten och samtal. Nio månader innan ska avtalet sägas upp för villkorsändring och då ska villkoren vara presenterade, alternativt för uppsägning. Dessförinnan har man gärna samtal om hur verksamheten går och bägge parter kan framlägga synpunkter på hur hyresförhållandet fungerat och framtida förutsättningar för detta, säger Lotta Günther som också säger att man inte hade bestämt sig i januari för att säga upp avtalet, men att samtalet ledde dem i den riktningen.

– Lite senare fick vi höra om de skrämmande hyreshöjningarna som Pressbyrån och även Brostugan skulle få från Statens fastighetsverk. Då blev vi lite oroliga. Vi hade planerat att köpa nya köksmaskiner till serveringen men avvaktade, ifall också vi skulle få en kraftig hyreshöjning, säger Katarina Antonsson.

Den 27 mars, tio dagar innan de skulle öppna för säsongen, knackade Lotta Günther och en person till från SFV på dörren med en skriftlig uppsägning av avtalet, vilket skulle innebära att paret Antonsson skulle lämna vid årsskiftet.

Men att köpa nya maskiner för en säsong var inte försvarbart och paret beslutade att inte öppna igen.

Den 27 april upplyste de SFV om detta, hyresavtalet var däremot fortfarande gällande fram till årsskiftet.

– På Valborg ser jag ett mail från Lotta Günther där hon undrar om vi kan tömma och städa ut lokalerna och lämna nyckeln till sista maj. Att på fyra veckor avveckla en så gammal inarbetad rörelse där vi äger nästan allt innanför dörrarna, kändes inte möjligt, berättar Katarina.

Från den stunden fick Antonssons advokat Per Lindell ta över. Antonssons kunde gå med på att flytta ut till den sista juni, men det var inte SFV intresserade av.

– Då får vi ett brev att vi omedelbart ska flytta och att de skulle fundera på hur högt skadeståndet skulle bli för att vi inte öppnat, berättar Katarina Antonsson.

Ingenting i avtalet sa dock att de var skyldiga att hålla öppet. I en mailkorrespondens med parets advokat, skriver Lotta Günther att parets besittningsskydd inte ska gälla och att hyresgästen är skyldig att flytta utan rätt till ersättning samt att vidare förhandlingar med parets ombud, skulle avslutas. Advokat Per Lindell vände sig till högsta ort på SFV och till slut fick paret rätt och en ersättning betalades ut.

– Efter 60 år känns det väldigt tråkigt att det ska sluta på det här viset, säger Erik Antonsson.

Han och hustrun Katarina vill båda framföra ett tack till alla sina stamgäster genom åren och till alla dem som stöttat dem.

– Det sattes upp många lappar på dörren till serveringen med ord som ”vi saknar er” och vi har fått både mail, telefonsamtal och fina vykort. Men det är svårt att nå ut till alla. Vi har också många stamkunder som vi har följt under alla åren men som vi inte ens vet vad de heter. Vi vill tacka dem alla, säger Erik Antonsson.

EWA LINNROS

Läs också