Färingsöbarnen blev Madickens klasskompisar

Sommarlovet 1978 blev inte något vanligt sommarlov. I alla fall inte för de barn i Hilleshög skola som fick chansen att statera i filmen ”Du är inte klok, Madicken”.

– Egentligen var jag för feg, men mamma övertalade mig, säger Dan Mähl, 50, som hade en av få statistroller med repliker.

– Där är taket som Madicken gick på, fast egentligen var det en lindansös de filmade, berättar Dan Mähl och pekar på det svarta plåttaket på huset mitt emot Sånga kyrka på Färingsö, som föreställde Madickens skola i filmen från 1978.

– Medan hon balanserade sprang vi från baksidan till framsidan och när hon kom ner var det dags för en av mina repliker: ”Det var modigt gjort, Madicken!”

Han skrattar vid minnet. Det har gått tillräckligt många år för att han ska kunna göra det. Värre var det när han var i tonåren, då det mest var pinsamt om någon kommenterade hans skådespelardebut.

På baksidan av huset visar Dan Mähl upp bergsknallen där man slog upp en kopia av skoltaket och filmade närbilderna på Madickens balansgång och äppelträdet där de åt sina lunchsmörgåsar i en av scenerna.

– Vi var så hungriga att vi först åt upp nästa alla, så när de var tvungna att ta om scenerna fick de börja dela upp de smörgåsar som var kvar i småbitar för att de skulle räcka, berättar han.

Fast det är snart 43 år sedan minns han väl. Och minnena blir tydligare när han är tillbaka till rätt miljö. Här vid Sånga kyrka spelades utomhusmiljöerna vid skolan in. Och i hemklassrummet i Hilleshög skola filmades inomhusscenerna.

– Det var över min bänk Lus-Mia lutade sig när hon fick smisk av rektorn. Det är en hemsk scen men hon hade en tjock madrass för rumpan, så hon kände inte smällarna, berättar Dan Mähl.

I flera veckor höll inspelningarna på och när allt var över hade spargrisen blivit rejält påfylld, liksom den personliga minnesbanken. Att sommarlovet blev förkortat gjorde ingenting för de Färingsöbarn som har sitt namn i eftertexten på en av Astrid Lindgrens mest populära filmer.

HELEN BJURBERG

Läs också