Farliga vintervägar och smitningar från olycksplatser

Farliga vintervägar och smitningar från olycksplatser

Kallhamrade åldringsbedragare fortsätter verka, koppartjuvar kommer tillbaka till brottsplatsen och olyckor till följd av hala vägar präglar den senaste tvåveckorsperioden. Polisen har också en uppmaning till den som parkerar sin bil vid utflyktsmål.

Ännu en gång har en äldre person på Mälaröarna drabbats av försök till så kallat åldringsbrott. Denna gång blev den drabbade kontaktad per telefon av en person som sa sig vilja återföra ett belopp som felaktigt betalats in till ett telefonbolag. Vid försök med bankdosa fungerade det inte, varpå uppringaren bad om att bankdosor, kod och bankkort skulle läggas i ett kuvert i brevlådan. Då den drabbade bad uppringaren att istället knacka på dörren, svarade denne att det var olämpligt på grund av målsägande var i en riskgrupp. Detta blev en varningssignal och inga dosor eller koder blev utlämnade.

– Polisen vill gärna att allmänheten är uppmärksam på att det förekommer bedrägeribrott med olika tillvägagångssätt där man försöker lura äldre att lämna ifrån sig betalkort och koder. Vi vill uppmana till att man aldrig ska göra det och att äldre och deras anhöriga bör vara på sin vakt. säger Marie-Louise Mattsson, tillförordnad kommunpolis.

Flera företag har råkat ut för stölder under perioden. Bland annat har en kopparstöld skett hos ett företag på Tegelbruksvägen, som tidigare haft påhälsning av tjuvar. Tillvägagångssättet denna gång talar för att det är samma gärningsperson.

En hundvalp som blev attackerad av en lösspringande hund på Ekerö resulterade i en anmälan om brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter. Detta skedde i slutet av januari då det också kom in flera anmälningar om smitning från trafikolycksplats, efter olyckor med förare som fått sladd på sina bilar.

Den 2 februari skedde också en kollision mellan en buss och en lastbil på Ekerövägen vid Rastaborg i riktning mot Ekerö.

– Bussen stannade vid hållplatsen vid Rastaborg för att släppa på en passagerare. Då en lastbil med släp skulle köra förbi, bromsade chauffören och fick kast med släpet som vek sig in i bussen så denna åkte in busskuren, säger Marie-Louise Mattsson.

En falsk 500-kronorssedel dök upp i en butik på Ekerö vid månadsskiftet och den 6 februari skedde en fräck stöld på Ekerö. En person lämnade sin kameraväska i busskuren vid Älvnäs busshållplats en kort stund. När han kom tillbaka såg han en person springa iväg från platsen med väskan.

Slutligen har Marie-Louise Mattsson en uppmaning till bilförare i kommunen.

– Blåljusverksamheter uppmanar alla att tänka på hur man parkerar sina fordon. Senaste tiden har framkomligheten varit dålig vid både Drottningholms slott och vid Ekebyhovsbacken på helgerna när det varit fint väder. Räddningstjänst måste kunna komma fram vid olycka.

LO BÄCKLINDER

Läs också