Festen blev mat till sjukvårdspersonal

Festen blev mat till sjukvårdspersonal

Det som skulle ha blivit Olle Nordbergs 50-årsfirande, blev istället en penninggåva som gläder många. Under maj månad levererar Enzo deli och gelato 1 000 matportioner till sjukvårdspersonalen på Södersjukhusets intensivvårdsavdelning bland annat.

När entreprenören och ekeröbon Olle Nordberg fyllde 50 år var tanken att han skulle resa utomlands med familjen. Coronapandemin kom dock i vägen och resan ställdes in.

– Jag började fundera över vad jag skulle göra istället och pratade med bland annat styrelsen i stiftelsen 10K Alpine, där jag ingår, om hur vi skulle kunna utnyttja tillfället till att även göra nytta, berättar han.

Tanken om att ordna en digital fest, när det nu var omöjligt att träffas så många personer live, väcktes och ett hundratal personer bjöds in till att delta. Alla uppmanades även att bidra med pengar som de sannolikt annars skulle ha lagt på festkläder, resor eller presenter i samband med en verklig 50-årsfest.

– Eftersom vi träffades på en digital mötesplats kunde även mina vänner som bor i New York, Schweiz, Thailand och andra ställen vara med. Det blev en otrolig kväll med quiz, vänner ur olika yrkeskategorier som berättade om hur coronakrisen påverkat dem och gäster från hela världen.

När alla gåvor räknats samman hade 150 000 kronor kommit in att fördelas mellan några behjärtansvärde verksamheter som kämpar hårt just nu. En tredjedel av pengarna gick till ett äldreboende i Funäsdalen, där tre olika lokala näringsidkare fick leverera fikabröd. Resten av pengarna blir till matportioner som krögaren Jossi Gerlich på Enzo deli och gelato på Ekerö, omvandlar till matportioner.

– Det är fantastiskt att han klarade av att hantera alla de olika krav som ställs för att man ska kunna göra den här typen av arrangemang och leverera så mycket mat, konstaterar Olle Nordberg.

Själv bjuder Jossi Gerlich sjukvårdspersonalen på bullar i samband med matleveranserna och IQ Fule sponsrar med energidryck.

– Vi har kommit överens med personalen om att vi ska leverera 1 000 matportioner under lördagar och söndagar i maj månad, berättar han.

Så istället för kristallvaser och andra traditionella 50-årspresenter, blev Olle Nordbergs fest omvandlad till gåvor som räcker till många.

– Jag är ekonom och vill ha så mycket effekt av pengarna som möjligt och det tycker jag verkligen att vi fick. Men det roligaste av allt var att jag häromdagen träffade ett gäng läkare från IVA på SÖS som cyklade på Ekerö och de berättade hur glada de var över att få mat serverad på helgerna.

LO BÄCKLINDER

Läs också