Fick böter trots giltigt busskort

För den som saknar smartphone och SL:s app kan en bussresa till Brommaplan bli en dyr historia. Det fick Tina Oscarsson från Ekerö erfara när hon blev bötfälld för olovlig åkning, trots att hon hade ett giltigt buss-kort med sig.

Det var i början av maj som Tina Oscarsson tog bussen från hemmet vid Träkvista idrottsplats på Ekerö för färd vidare mot Fridhemsplan. Eftersom påstigningen inte längre är möjlig att göra framtill på bussen finns heller ingen möjlighet att blippa busskortet, men Tina bekymrade sig inte om det.

– Jag reser så sällan med kollektivtrafik, så jag är inte uppdaterad om alla regler, men kände mig trygg med att jag hade ett busskort med reskassa med mig och att hela resan automatiskt skulle bli betalt när jag blippade i spärren till tunnelbanan istället, säger Tina.

Men vid avstigningen vid Brommaplan blev hon stoppad av SL:s kontrollanter som menade att Tina åkt bussen olovligt. På hennes busskort fanns vid tillfället bara 38 kronor, vilket inte heller var tillräckligt för en resa, så Tina skulle behöva betala en straffavgift på 1 500 kronor.

Att Tina förklarade att kortet automatiskt fylls på när det tömts spelade ingen roll. Inte heller att hon var på väg till stan och att resan därför skulle bli betalt när hon äntrade tunnelbanan. Fakturan på straffavgiften utfärdades ändå.

Enligt kontrollanten var det Tinas skyldighet att veta att det inte går att blippa på bussen och att hon därför skulle ha sett till att ha laddat ner SL-appen på sin mobiltelefon och betalat en giltig biljett innan hon klev på.

– Jag tänker på alla äldre människor, att förutsätta att alla har en mobil och kan ladda ner en app känns ju märkligt, säger Tina.

Elin Lindström, presskommunikatör på SL, förklarar att SL sedan slutet av oktober gått tillbaka till principen att resenärer måste ha giltig biljett för att resa, efter att ha frångått den under början av pandemin. Detta har man gått ut med en bred informationsinsats om.

– Förutsättningen för resa är då att man måste ha en biljett redan när man går ombord. Det innebär att om det inte går att blippa reskassa, behöver man alltså köpa sin biljett i appen. De allra flesta har tillgång till en smartphone och kan använda detta alternativ.

I de fall då resenärer inte har smartphone eller kan ladda ner en app, förklarar Elin Lindström att SL kan göra undantag.

– Det kan till exempel handla om att man har en funktionsnedsättning som gör att man inte kan använda appen. Det är endast i väldigt specifika undantagsfall som vi gör avsteg från reglerna, inte om man faktiskt skulle kunna ladda hem och använda appen, men inte har gjort det eftersom man inte känner till reglerna eller inte har velat ladda ner appen.

Hon menar också att alla har möjlighet att överklaga sin tilläggsavgift om man känner att man blivit bedömd på ett felaktigt sätt. Men Tina, som har varit i kontakt med SL för att bestrida sin bot, menar att man är chanslös mot SL.

– Fast de kan se på mitt kort att jag har automatisk påfyllning av reskassa och fast de kan se att jag åkt och betalt resan in till stan och sedan hem igen på kvällen, så det är tydligt att jag inte plankat, så ger de sig inte. Det är väl på det här sättet SL ser till att få tillbaka förlusten som pandemin orsakat. Det är fult, tycker jag.

Hon vill nu varna alla resenärer på Mälaröarna som inte vet om SL:s regler.

– Se till att ha mobil med SL:s app med dig när du går på bussen, annars kan det bli dyrt, säger hon.

HELEN BJURBERG

Läs också