Filippa och Challe tog hem SM

Filippa och Challe tog hem SM

För några veckor sedan överraskade 19-åriga älvnäsbon Filippa Enmark både sig själv och sin omgivning. Då tog hon och hennes häst Cartier du Chateau Hollogne Z SM-guld då de för första gången deltog i Svenska mästerskapen för ”young rider” på Grevargården i Skövde.

Efter att bara ha ridit sin relativt unga häst Challe, som han kallas på gården, i två år, trodde inte Filippa att de skulle ha så stora framgångar under SM, trots att hon tidigare har haft stora framgångar på hästryggen. Hon var bland annat etablerad i juniorlandslaget fram tills hon blev 19 och red nu för första gånge i gruppen för unga ryttare (19 till 21år). Sommaren 2019 vann hon Junior-SM utomhus och var den högst rankade juniorryttaren i Sverige med toppresultat på nationshoppningar runt om i Europa och Norden. Och nu följde då en vinst första gången hon och hästen deltog i SM på nästa åldersnivå.

– Min häst var ganska oerfaren och bara sex år när jag köpte honom, men han har gjort en fantastisk utveckling sedan dess. Det är väldigt roligt med en häst som har så här stor potential, berättar Filippa.

Efter slutförd gymnasieskola jobbar Filippa på familjens gård på Munsö och ägnar det mesta av sin tid åt hästarna. Det är dock inget nytt, utan en vardag som hon väl känner igen sedan hon var liten.

– Jag har mer eller mindre ridit i hela mitt liv. Min mamma har alltid hållit på med hästar, så det har kommit naturligt.

Nu hoppas hon på att kvala in för en plats i landslaget för unga ryttare och kanske även rida i EM, när pandemin så småningom drar sig tillbaka och tävlingarna kan börja komma igång igen.

– Så småningom kan jag också tänka mig att flytta utomlands och utvecklas som ryttare i något annat land.

LO BÄCKLINDER

Läs också