Fin frisyr och ljuspunkter

Mitt i mörkaste december är ljuspunkterna som mest välbehövliga, det är något som går igen sedan urminnes tider. Men utan att blicka riktigt så långt tillbaka i tiden kan man hitta exempel på hur man kan liva upp julmånaden.

Snygga julfrisyrer och julstjärnor i långa banor, julfester, basarer och musikframträdanden i församlingsgårdar och andra samlingslokaler – det andas ljustämning och förberedelser inför de stundande helgerna i sista decembernumret av MN 1968. Söndagsskolorna håller terminsavslutningar och väldigt många av Mälaröarnas näringsidkare har låtit sätta in små och stora julhälsningar i tidningen, för att tacka sina trogna kunder för året som gått.
Även i övrigt är tidningen fylld av allehanda texter och bilder med julanknytning. I annonserna lockar handlarna bland annat med helautomatiska tvättmaskiner, ”världens första dammsugare som tänker själv”, dockan Anette som kan skratta, gråta och prata samt blodkorv för fyra kronor och sextio öre kilot. Även kyrkorna tycks ha högt tryck och i såväl Ekerö som Lovö kyrkor blir det dubbla julottor för att möta den väntande invasionen av besökare från Stockholm. På Adelsö inleder man enligt gammal sed helgfirande på Sättra gård istället för i kyrkan, men på Drottningholm hålls traditionell julbön i slottskapellet på julafton klockan 17. Även i år räknar man med att majestätet (kung Gustav VI, reds. anm.) och övriga medlemmar i den kungliga familjen som firar julen på slottet, kommer att delta i gudstjänsten.
Som kuriosa kan också nämnas att mycket kommer igen gång på gång när man fördjupar sig i MN:s arkiv. I november 2018 skrev vi om att ”dagmammorna” är på väg att försvinna från kommunen, men att det fortfarande är en barnomsorgsform som många föräldrar och barn trivs dem. För femtio år sedan var inte heller tillgången tillräckligt stor för att möta efterfrågan. ”Ekerö barnavårdsnämnd önskar snarast komma i kontakt med familjer som kan mottaga barn i sina hem på dagtid. Kontakta assistent Hansson på kommunalkontoret.”, låter en uppmaning som publiceras strax före jul.

LO BÄCKLINDER

Läs också