Fler vill semestra på sjön

När pandemin sätter stopp för de vanliga semestrarna planerar fler och fler för en sommar på sjön. Förra året tillbringade fler än någonsin sommarveckorna på båt och och trenden ser ut att hålla i sig.

Att komma hemifrån, kunna njuta av naturen och samtidigt umgås med likasinnade, men fortfarande ha möjlighet att hålla distans. Ja, båtlivet är som gjort för en pandemi. Men för ekeröborna Thomas och Diana Larsson är inte deras båtliv något resultat av corona. De har semestrat på båt i över trettio år och känner Mälaren som sin egen bakficka.

– Nästan varje helg från slutet av april fram till oktober och några semesterveckor under sommaren är vi ute, berättar Thomas.

Paret har alltid delat båtintresset och redan året efter att de träffades, 1990, köpte de sin första båt. Sedan dess har åtskilliga helger och semestrar tillbringats till sjöss. Genom livets faser har båtarna bytts ut och för fyra år sedan skaffade de den båt de har idag.

– Det är en 40 fots motorbåt med toalett och kök. Det är som en mindre sommarstuga, berättar Thomas, som själv vuxit upp på sjön.

Det bästa med båtlivet tycker Thomas och Diana är friheten och att man kan välja om man vill umgås med andra eller vill koppla av och vara ifred. Ofta väljer de att umgås med likasinnade och åker gärna ut flera kompisbåtar i följe. Tidigare följde sönerna Tarzan och Robin också alltid med. Nu är de 21 och 25 år gamla och för stora för att semestra med mamma och pappa men tar gärna sina vattenscootrar och kommer och hälsar på och sover över i båten någon helg då och då.

Många förknippar båtliv och att bo på begränsad yta med risk för slitningar i relationen, men för Thomas och Diana har det aldrig varit något problem.

– Vi stannar ju till och går iland med jämna mellanrum och då kan man hitta tillfälle att ta en promenad själv eller vara ifred om man vill, men har du problem i relationen på båten så har du det nog hemma också, säger Thomas.

På frågan om det finns några nackdelar med båtlivet kommer hans svar snabbt.

– Ja, det innebär ett jämnt flöde av utgifter, men det är ett val vi gjort.

HELEN BJURBERG

 

Bästa turerna för båthemestern

Äntligen dags för båthemester! Men vart ska du egentligen åka? Här kommer Thomas Larssons tips på bästa rutter runt Mälaröarna:

Rastaholm

En klassiker att besöka är Rastaholm. Micke som är hamnkapten där är otroligt hjälpsam och vänlig. Det finns också ett fint värdshus. Är det fint väder så är Rastaholm ett oslagbart besöksmål.

Drottningholm

Många väljer att åka till Drottningsholm och ligga på svaj där. Det är ingen personlig favorit, men det är fin omgivning och många gillar när det händer saker.

Klubbholmar

Det finns många små klubbholmar runtom Mälaren som är trevliga. Hagskär, Gunsviken och Slandö kalv är några exempel på mysiga ställen.

Naturhamnar

Att hitta en naturhamn att lägga sig vid kan vara fantastiskt, allra helst om man vill vara själv. Det viktiga är att ha koll på sjökortet hur djupt det är och om det ligger intill någon farled som kan ställa till det.

Se vart ni hamnar

Ta dagen som den kommer och låt väder och vind styra vart ni ska åka. Njut av friheten och båtlivet!

Thomas bästa tips  för båtrookien!

Vad är det viktigaste att tänka på när man är ny på sjön?

– Jag tycker att det är klokt att gå en kurs först och lära sig grundreglerna så att man vet vad som gäller. Sedan är det alltid bra att ta det lugnt och visa hänsyn på sjön. En sund huvudregel är att bemöta andra såsom du själv vill bli bemött. Kommunicera ordentligt, både med dem du åker med och med dem du möter. Hjälp varandra och använd sunt förnuft. Att åka båt är en lagidrott.

Vilken båt ska man välja?

– Båtköpet i sig är en fråga om tycke och smak, det måste man känna själv vad som passar en. Vill man ha en sol- och badbåt eller båt med övernattningsmöjlighet? Men ett bra tips är att välja en mindre båt att börja med. Vill man inte köpa en båt men ändå prova på båtlivet så kan man hyra båt istället men då bör man boka i god tid.

Finns det något man ska passa sig för?

– För både motor- och segelbåt gäller att ha koll på vädret och vindarna. Ta reda på om det kommer blåsa och hur mycket det kommer blåsa. Om du har segelbåt vill du ha vindar, med motorbåt vill du inte ha det. Ligger du för natten och blir inblåst är det inte roligt att försöka rätta till det när det är becksvart ute. 

Finns det någon fördel med att vara nybörjare?

  Ja, det tror jag. Det är härligt att upptäcka de nya möjligheter det innebär med båtliv och att njuta av nyhetens behag.

Vad är det vanligaste misstaget bland båtrookies?

– Folk har ofta för bråttom. Ta det lugnt och försiktigt, då minskar du risken för incidenter. Är du ny på sjön så håll dig till farlederna. Många som är ute känner inte till sjömärkena, eller tror inte att de gäller småbåtar, men åker man på fel sida är det lätt att köra på grund.

Hur minskar man risken för missöden?

– Tänk på att serva och sköta om din båt, byt regelbundet ut till exempel bränslefiltret. Glöm inte heller bort att kolla flytvästarna med jämna mellanrum. Det är viktigt att se till att de är sjödugliga. Kombinera inte alkohol med att åka båt.

Vad gör man om något händer?

Ett bra tips är att bli medlem i Sjöräddningen. För 800 kronor per år får du alltid hjälp vad som än händer. De har ett antal stationer på Mälaröarna med frivilliga sjöräddare och kan snabbt vara på plats om olyckan är framme.

 

Läs också