Flera kvinnor antastade

Flera kvinnor antastade

Vid flera tillfällen under senaste perioden har kvinnor blivit ofredade på allmän plats på Ekerö. En man har också gripits för åtminstone en av händelserna.

Den 22 augusti blev två unga personer ofredade av en medelålders man vid Lundhagsbadet och den 2 september greps en man misstänkt för brottet.

Kommunpolis Anna Freij menar att det är viktigt att förebereda sig på liknande händelser.

– Tala med era ungdomar om vad man ska göra i en situation då det händer saker som känns fel, om vad som är ok och inte. Att vara mentalt förberedd kan göra stor skillnad, förklarar hon.

Knappt en vecka senare kom information om flera ofredanden till polisens kännedom.

– Polisen lade ett litet pussel och signalementen stämde delvis överens i tre olika ärenden gällande ofredanden i samma område kring Lundhagen, Skärvik och Gräsåker.

Efter händelserna har polisen ökat sin närvaro i området.

Anna Freij poängterar också att om man känner sig rädd, hotad eller förföljd av någon ska man ringa 112.

– Den första september anmälde ytterligare en kvinna att hon blivit antastad av en man, denna gång på en gångväg vid Ekerö centrum. Mannen har tagit tag i kvinnan och samtidigt blottat sig. Av okänd anledning avbröt han dock och sprang från platsen.

Målsäganden tog sig till bostaden och larmade polis. Flera patruller  och hundpatrull har varit i område för att söka efter mannen och knacka dörr, men ännu är ingen gripen. Händelsen utreds som försök till våldtäkt.

Under perioden har polisen också hanterar ett flertal ärenden kopplade till ungdomar. Den 23 augusti blev en ungdomsfest på Ekerö stökig då oinbjudna gäster dök upp. Polisen stannade i samband med det en buss full med ungdomar med anknytning till festen och kontrollerade alla för att se att allt stod rätt till.

Tidigare på kvällen hade polisen också besökt fritidsgården i Träkvista.

– Att besöka fritidsgårdar ett visst antal gånger per år är något vi har som mål. Det är positivt att unga får träffa polisen då det inte hänt något, utan bara för att umgås lite.

Den 27 augusti rapporterade polisen också en narkotikaöverlåtelse i Stenhamra.

– Tala med ungdomar om narkotikans skadliga effekt. Lär er se tecken på narkotikapåverkan och tipsa polisen vid misstankar om narkotikaförsäljning, uppmanar Anna Freij.

Polisen har också fått in en anmälan om att en äldre målsägande blivit lurad av en ”banktjänsteman” som uppgav att han ringde från målsägandens bank och skulle varna för bedragare. Personen som ringde bad målsäganden att logga in på sitt mobila bank-id. Efter samtalet märkte målsäganden att pengar fattades från det egna kontot.

– Tänk på att banker aldrig ringer och ber dig logga in på din banksida eller ber dig uppge lösenord eller dylikt. Lägg på luren om detta händer, säger Anna Freij.

LO BÄCKLINDER

Läs också