Flera polisingripanden

Flera polisingripanden

I ett flertal ingripanden under den senaste tvåveckorsperioden, har polisen lyckats stoppa pågående brott. Både hälare, klottrare och rattfyllerister har fått sina kriminella handlingar avbrutna.

Det första avstyrda brottet skedde den 7 april då sjöpolisen gjorde ett tillslag vid Björnholmen.

– De patrullerade vattnen kring Ekerö och såg en man som bogserade en båt och lade till vid en större båt. De fattade misstanke om att allt inte stod rätt till och gjorde en kontroll. Mannen blev misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel, häleri, då det fanns misstänkt stöldgods på båten, samt ringa narkotikabrott. Två målsäganden kunde snabbt identifieras genom stöldmärkning på de tillgripna sakerna. Stölderna hade skett under 2019, berättar Anna Freij, kommunpolis.

Dagen efter ertappades två ungdomar med att ha lånat en bil och sedan kört av vägen i Träkvista. En av ungdomarna blev misstänkt för olovlig körning då hen inte hade något körkort.

Ytterligare en dag senare greps en person för grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik på Drottningsholmsbron. Ett vittne hade kallat polis till platsen efter att ha sett en vinglig bilkörning.

– Tack alla ni som tar er tid att ringa polisen och följa efter misstänkta rattfyllor tills polis ansluter, säger Anna Freij.

Senare samma dag blev en annan bilförare misstänkt för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik på Munsö då en bil körde av vägen och voltade. Dagen efter stoppade polisen även en rattfyllerist på Munsö.

– Den 12 april ertappades två klottrare av väktare vid Stenhamraskolan. Polis och vårdnadshavare kallades till platsen. Om ni hittar konstiga pennor och sprayflaskor hos era ungdomar, ställ kontrollfrågor om vad de ska ha dem till, uppmanar Anna Freij.

Under tvåveckorsperioden har det också varit ett flertal stölder och inbrott. Många cykelstölder har ägt rum och inbrott i villa har skett både på Auroravägen, Villavägen och Lönnviksvägen, alla på Ekerö. På Drottningholm har även en stöld från ett fritidshus inträffat.

Villainbrott och en del annan brottslighet sägs annars minska med anledning av pandemin, medan andra brott ökar när både unga och gamla håller sig hemma i stor utsträckning.

– Det är större risk att utsättas för bedrägerier nu när många sitter hemma och arbetar, så uppdatera ditt virusskydd. Många barn sitter också mer framför datorn, vilket leder till ökad risk att utsättas för grooming. Fråga hur era barn har det online och gör dem mentalt förberedda på vad som kan hända.

Till sist påpekar Anna Freij att det allt varmare vädret och det faktum att många aktiviteter har stängt, lockar kommunens unga att vara utomhus.

– Det har varit mycket ungdomshäng under senaste tiden på Ekerö, vid badplatser och vattentornet till exempel. Jag uppmanar föräldrar och vuxna att försöka att vara där ungdomar är. Ta gärna en promenad någon gång mellan 21 och 01 om det finns möjlighet.

LO BÄCKLINDER

Läs också