Fokus ligger på lokala företag

Mälaröarnas nyheter träffar Elias Loncar och Marcus Jakab, som berättar om Ekerö budservices verksamhet, tankarna inför framtiden och företagets syn på utvecklingen av Mälaröarna.

Berätta om er start?

– Ekerö budservice grundades sommaren 2020 gemensamt av oss efter gymnasiet. Pandemin strulade till våra planer på värnplikt och vidareutbildning och  arbets-

möjligheter för gymnasiestudenter är få. Vi var inspirerade av extrajobbet som blomsterbud, vilket till slut ledde oss till att starta Ekerö budservice.

Vilka typer av bud kör ni?

– Idag kör vi främst åt företag i flera olika branscher. Vad vi fyller bilarna med kan alltså variera en del. Vi arbetar med flöden som är kända på förhand, men mycket kommer också in under tiden vi sitter och kör.

Vi har nyligen inlett ett samarbete med ett företag som tillhandahåller en molnbaserad tjänst, som gör det möjligt för oss att kunna erbjuda leveranser med realtidsuppföljning.

Hur ser en vanlig dag ut?

– Våra budtjänster finns tillgängliga under alla tider på dygnet, alla dagar i veckan.  Våra arbetsdagar skiljer sig väldigt mycket ifrån varandra. Oftast startar vi riktigt tidigt för att köra gods från Färingsö till centrala Stockholm. Därefter brukar en av oss leverera till förskolor i Brommatrakterna medan den andra kör varor till krogar i innerstan. Vi avslutar alltid dagarna med att köra blombud här ute på Mälar-

öarna. Kvällarna tillbringas framför datorn för att sköta det administrativa.

Har breddandet av Ekerövägen påverkat er?

– Absolut, många avspärrningar kommer plötsligt och det blir ofta rätt många minuter extra i veckan som spenderas i bilköer. Vi har dock blivit experter på vilka tider man ska undvika. Att åka femton minuter tidigare kan ofta spara det dubbla i total körtid.

Kan men även boka panikbud?

– Ja, det är vanligt att folk ringer till oss med kort framförhållning och stora delar av vår verksamhet bygger på det.

Kör ni bara på Mälaröarna?

– Vi kör självklart även utanför ön, eftersom vårt fokus ligger på lokala företag och deras behov av transporter. Därmed underlättar vi för näringslivet att verka här ute genom våra tjänster och vår service. Vi cirkulerar även en hel del innanför tullarna och runt om i Bromma, men det händer också att vi hamnar utanför Stockholm, på så sätt gör vi ju även reklam för Ekerö.

Hur ser ert företag ut om tre år?

– Vi kommer att ha skapat flera arbetstillfällen med en större vagnpark som förhoppningsvis också är fossilfri. Inom tre år finns möjlighet till onlinebokning och vi kommer att kunna erbjuda flera nya tjänster. Vår omsättning har även dubblats minst två gånger om tre år.

Hur vill ni se Mälaröarna utvecklas framöver?

– Småstadskänslan som alltid har funnits här ute är något vi vill bevara. Det som händer nere vid Jungfrusund tycker vi är superkul och skulle gärna vilja se fler lokala företag med nya möjligheter här ute.

Till sist, vilket företag vill ni läsa om i tidningen?

– Japanska matspecialisten.

Läs också