Föredrag, musik och mingel på Näringslivsdagen

Föredrag, musik och mingel på Näringslivsdagen

Den 13 november slöt kommunens näringsliv upp till den årliga Näringslivsdagen på Sånga Säby konferensanläggning på Färingsö. Mingel, prisutdelningar och inspirerande föredrag, stod som vanligt på agendan.

Efter att näringslivschefen Johan Elfver och kommunstyrelsens vice ordförande Ove Wallin (C), inlett den något nedbantade Näringslivsdagen, var det dags för Ekerö kommuns kommundirektör Christina Hedberg att hälsa välkomna. Hon tillträdde sin tjänst efter sommaren och kunde nu, efter sina första månader på nya jobbet, sammanfatta sin bild av kommunen.

– Det verkar som om entreprenörsandan ligger i mälaröbornas DNA med tanke på att vi ligger bland tio-i-topp i landet när det kommer till företagande. Bara under senaste året har det startats 203 nya företag och vi ligger på femte plats i landet när det kommer till andelen kvinnliga företagare, sa hon.

Christina Hedberg avlöstes på scen av Azita Shariati, tidigare vd för Sodexo och utsedd till 2015 års mäktigaste kvinna i näringslivet, som kom till Sverige från Iran som 20-åring. Hennes timslånga föreläsning handlade mycket om hur man ska rusta en organisation för att anpassa sig till den snabba teknikorienterade utvecklingen som pågår. Berättelsen om hennes egen framgångssaga kryddades dock med skildringar av tårar av frustration, några väl valda misstag och en hel del självupplevda kulturkrockar.

– När jag arbetade som vårdbiträde och första gången fick frågan om jag hade lust att byta blöja på en av de gamla, svarade jag ”nej”. Det var innan jag förstod vad frågan betydde egentligen, sa hon skrattande.

Efter att pristet för Årets företagare delats ut och innan middagen som ackompanjerades av Färingsöduon Tyra, fanns det tid för mingel för de företagare, politiker och kommunanställda som fanns på plats. I år hade själva ”mässdelen” av evenemanget skalats bort för att ge mer tid för alla till att röra sig runt i lokalerna och knyta kontakter.

LO BÄCKLINDER

Läs också