Företagsförändringar på Adelsö

Företagsförändringar på Adelsö

Det är mycket på gång inom näringslivet i kommunens tätorter. Men även i ytterkanterna sker expanderingar, lokalutökningar och nystarter. På Adelsö har till exempel de flesta näringsidkarna gjort förändringar under året.

Det rör på sig i butiks- och kafélivet på Adelsö. Först ut att göra en förändring var Countrybutiken (tidigare Toftabutiken) som flyttade från lokalerna i just Tofta, till Stora Dalby gård. I samband med flytten utökades också sortimentet från att i huvudsak omfatta heminredning, till att även sälja kraftfoder.

Den 13 mars skedde ytterligare en flytt, då Adelsö butik lämnade sina tidigare lokaler och flyttade in i den före detta pizzerian som har en central placering nära färjeläget. Med större lokaler har man även kunnat utöka sortimentet och det finns även ett fullt utrustat restaurangkök där det butikslagade sortimentet kan tillredas.

– Det är otroligt roligt med den nya butiken. Men allra roligast är att adelsöborna uppskattar den så mycket som de gör, det är helt fantastiskt så mycket positiv respons vi har fått. Det är det som gör att man orkar när man är helt slut efter en lång arbetsdag, säger Martin Andersson som driver butiken tillsammans med sin fru Marja Conradsson.

Även Lene Wallin, som under många år drivit Café Hovgården som ett komplement till den dagliga verksamhet hon tillhandahåller för funktionshindrade, har flyttat blomsterförsäljningen som funnits i kaféet till Sättra gård. Där har hon även tidigare haft blomsterförsäljning i olika tappningar, bland annat en stor blomsterodling för ett tiotal år sedan.

– Nu säljer vi blommor efter säsong, begravningsbinderier och vi har precis byggt ett 50 kvadratmeter stort växthus där vi driver upp egna plantor som vi säljer. Det kommer invigas under långfredagen, berättar hon.

Café Hovgården i sin tur har fått nya ägare genom att adelsöfödda Emilia Törvall tillsammans med sin man Jimmy Ernlund har tagit över verksamheten. De smygöppnade lite under julen, men till påsk slår de upp portarna på allvar. Under april månad kommer de ha helgöppet och från första maj kommer kaféet vara öppet sex dagar i veckan och servera luncher, fika och glass. I köket återfinns Emilias bror Viktor Törvall, som har ett förflutet på såväl Grand Hotel som många andra kända restauranger.

– Vi har mycket nytt på gång och kommer ordna lite olika jippon framöver. Vi tänker bland annat arrangera grillkvällar och mycket annat i vår fina trädgård, säger hon.

LO BÄCKLINDER

Läs också