Fortsatt tvärförbindelse med buss 350 till Slagsta

Efter snart fyra år får buss 350 fortsätta att köra resenärer mellan Ekerö och Fittja, via Slagstafärjan. Förslaget att lägga ned linjen förblir ett förslag även efter årsskiftet. Något slutdatum för linjen finns inte i dagsläget.  

Det var 2019 som buss 350 började trafikera sträckan Ekerö-Fittja, via Ekeröleden. Från början var tanken att det var en testperiod under hösten. Sedan förlängdes försöket flera gånger. I början av hösten övervägde SL att lägga ned linjen på grund av för få resenärer. Det förslaget kvarstår men då inget beslut tagits får linjen fortsätta även efter årsskiftet. Det var en tidig utvärdering som visade på för lågt resande. Nu väntar en slutvärdering av linjen någon gång under 2024. 

MN har pratat med en av de som åker med bussen, Färingsöbon Anneli Lamberg som inte känner igen sig i att antalet resenärer är för få.   

– Jag åker bussen ofta. Jag har inget körkort eller bil så jag är beroende av kollektivtrafiken. Jag går en trädgårdsmästarutbildning på Skillebyholm utanför Järna just nu. Då är det väldigt bra att kunna åka buss hela vägen från Stenhamra till Södertälje. När jag har åkt buss 350 under rusningstid har den varit full. SL verkar slå ut statistiken över hela dagen och det blir väldigt missvisande.

Förslaget att lägga ned busslinjen skickades till kommunen i början av september, men Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, säger sig inte ha fått den informationen och tillägger:

– Buss 350 är den enda tvärförbindelsen vi har och det är helt oacceptabelt att den ska läggas ned.

Det är ökade kostnader, minskat resande och minskade biljettintäkter som gör att SL ser över sin trafik. Under pandemin körde SL full trafik trots ett radikalt minskat resande och på grund av det har SL:s ekonomi varit i obalans sedan 2020. Nu kommer det inte påverka busslinje 350. Det bekräftar även Anton Fendert (MP), trafikregionråd, både till Hanna Svensson och till MN. 

– Tummen upp för det, säger Anneli Lamberg och avslutar också med att säga att det är skönt med positiva trafikuppdateringar. 

MARIA  FORSLUND

Läs också