Frågor om djurinnehav i trädgården

Här kommer några av de senaste frågorna från er läsare och radiolyssnare, besvarade av kommunens press- och näringslivschef Johan Elfver i MN:s radioprogram ”God kväll Mälaröarna”.

Vi bor i ett villaområde i kommunen med grannar intill, med andra ord inte långt ut på landet. Nu undrar jag om min granne får ha hönsgård i sin trädgård? En tupp som gal och hönor som kacklar är kanske charmigt, men passar ju bäst på landet. Sedan undrar jag rent allmänt vad som gäller för villaområde och djur, kan man även få ha en gris eller en mindre ponny på sin tomt? Ett lamm? En ko? Var går gränsen?

– Om du bor inom detaljplanerat område och vill ha nötkreatur, häst, get, får, höns eller andra djur som inte räknas som sällskapsdjur så behöver du ansöka om tillstånd hos Ekerö kommuns miljöenhet även om det är färre än 100 djur.

Har hört att kommunen  bestämt att blomsterhandlarens verksamhet på Mälarö torg ska upphöra på grund av coronan. Innebär det ingen torghandel alls?

– Teknik- och exploateringskontoret tillsammans med näringslivsenheten håller på med en översyn av den framtida torghandeln och återkommer om torgplatser ska erbjudas under 2021. 

När öppnar kommunhuset sin vanliga reception igen? Och har man hållit budget för ombyggnationen, dvs 25 miljoner kronor om jag inte missminner mig.

–Enligt de uppgifter jag har i nuläget är det planerat att ske i februari. Jag har inget exakt datum och projektet har hållit budget. 

Tog mig en promenad ner mot det som kallas Ekerö strand. Där finns en bild på hus som ska byggas och vad jag kan se är det sex våningar höga hus. Är detta kommunens nya profil framöver,  en ”småstad” med höghus?

– Ekerö kommuns perspektiv utifrån översiktsplanen är att Ekerö kommuns utveckling till vår vision av småstad ska ske genom en varsam utbyggnad. Översiktsplanen anger inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön och beskriver kommunens utveckling till år 2030 med sikte på år 2050. Ekerö kommun strävar efter en långsiktigt hållbar och robust samhällsutveckling och ska kännetecknas av attraktiva livsmiljöer. Fastigheterna som kommer att byggas varierar i bygghöjd om fyra och sex våningar, men majoriteten av husen kommer att ha tre och fyra våningar. De planerade bostadskvarteren i området, cirka 450 till 500 bostäder sammanlagt, är en fortsättning på den befintliga bebyggelsen och ska utformas i Erskines anda. Husen närmast strandpromenaden placeras så att gårdarna öppnar upp sig mot vattnet, på så sätt får så många hem som möjligt en vacker sjöutsikt.

arkiv.malaroarnasnyheter.se/Radio_files/Johan2.mp3

EWA LINNROS

Läs också