Fritagning ledde till gripande av rånare

Fritagning ledde till gripande av rånare

Mordförsök, fritagning och ett ökat antal inbrott har det varit på Mälaröarna under den senaste tiden. Polisen uppmanar också föräldrar att ge sig ut och föräldravandra samt grannar att hålla koll på husen åt varandra.

Den 24 januari, vid sjutiden på morgonen, kom ett larm till polisen om att ett mordförsök skett på Färingsö. En person hade blivit knivskuren av personer i sin bostad.

– Jag kan inte säga så mycket mer om ärendet på grund av förundersökningssekretess. Det jag kan säga är dock att det inte handlar om någon form av överfallsrån som nämndes initialt, utan det involverar personer som är kända för varandra. Flera stycken är frihetsberövade i ärendet, säger Marie-Louise Mattsson, tillförordnad kommunpolis.

Ytterligare en dramatisk händelse skedde den 10 januari i samband med en fritagning från ett LVU-hem på Färingsö.

– Vid 22-tiden försökte ett antal gärningsmän frita två flickor från ett LVU-hem. Det ledde till en större polisinsats där polisen bland annat upprättade vägspärrar. Under insatsen anträffade polisen flickorna på en buss och kunde gripa tre misstänkta gärningsmän. I samband med trafikkontrollerna grep polisen även en person misstänkt för ett grovt rån i Vällingby dagen innan. Mannen var efterlyst av polisen och hemmahörande på Ekerö.

Under senaste tiden har det berättats om fräcka bedrägerier mot äldre personer och den 19 januari skedde ytterligare ett på Mälaröarna. En 89-årig man blev då uppringd från någon som uppgav sig vara från ett kreditinstitut och berättade att mannen blivit beviljad ett omfattande lån.

– Uppringaren sade att målsäganden har blivit  bedragen och hon kommer att koppla honom till Swedbanks säkerhetsavdelning och därefter blev han kopplad till en annan kvinna som erbjöd sig att spärra hans bankkort. Kvinnan skulle upprätta en polisanmälan och hämta hans bankkort på grund av att han själv inte hade möjlighet att besöka banken. Uppskattningsvis trettio minuter senare ringde en okänd kvinna på målsägandens dörr och han gav sitt bankkort till henne, säger Marie-Louise Mattsson.

Det är oklart om pengar hann att dras från kontot, men händelsen är polisanmäld och kortet är spärrat.
Det har också varit ökning av inbrott i fritidshus, gäststugor, garage under den senaste tiden och polisen uppmanar grannar att hjälpas åt med att hålla ögonen öppna och vuxna att ge sig ut och vandra på helgerna.

– Under den gångna helgen har det också varit inbrott och inbrottsförsök i några förskolor och skolor på Mälaröarna. Det har inte varit någon uppslutning av föräldrar eller andra vuxna på föräldravandringarna. Det är utsättning vid de båda fritidsgårdarna i Träkvista och Stenhamra med väktarna på fredagkvällarna klockan åtta och det är önskvärt att få ut vuxna bland våra ungdomar, säger Marie-Louise Mattsson.

LO BÄCKLINDER

Läs också