Frustration över färre postombud
Sedan flera ombud stängt sin verksamhet eller ändrat sina öppettider upplever många Mälaröbor att det är besvärligare att hämta sina paket.
Det ska vara enkelt att hämta ut sina paket. Det slår alla ombud fast. Men nu upplever många Mälaröbor att det inte är så enkelt.
Efter årsskiftet avslutade Jaktia sin del som inkluderade paketutlämning. I samma veva upphörde Elcykelcenter med sin verksamhet som även innebar att vara ombud för både Postnord och DB Schenker.
Circle K på Ekerö har nyligen ändrat öppettiderna för sin paketutlämning. Tidigare var det möjligt att hämta sina paket fram till 20 på kvällarna men nu stänger de två timmar tidigare.
– Vem sjutton som har normala arbetstider utanför ön är hemma då? Med dessa sanslösa köer som råder just nu är man glad om man är hemma till 19 säger Ekeröbon Malin Nilsson.
En annan öbo som ifrågasätter hanteringen av paket är Lotta Karlholm.
– Nuförtiden kommer nästan alla paket från de olika distributörerna till ”Sjönära livs” nere i Jungfrusund. Inget ont om den butiken, men det är inte så roligt om man, som jag, inte har tillgång till bil för att ta sig de fyra kilometerna – enkel väg för att hämta sitt paket. Det är inte heller så smidigt att parkera utanför. Det känns som att det skulle behövas ett paketutlämningsställe mer centralt på ön, alla passerar ju inte via färjan.
Det ombud som ligger mest centralt är Ica Tappström, men här tycker både Malin Nilsson och Lotta Karlholm att det är krångligt med parkering oavsett vilken tid man hämtar sina paket. Dessutom är inte butiken ombud för alla de olika distributörer som finns på marknaden.
Det är Post- och telestyrelsen (PTS) som är den myndighet som ansvarar för att bevaka postområdet i Sverige. Deras vision är att alla i Sverige ska ha tillgång till bra post och att de företag som innehar tillstånd att bedriva postverksamhet följer samhällets behov. Detta görs inom ramen för postlagen och paketförordningen.
– Paketförordningen innebär att företag som samlar in, sorterar, transporterar eller delar ut paket är skyldiga att rapportera in viss information som exempelvis priser, volymer etcetera till PTS, berättar Petter Öhrn, som är kommunikatör och pressansvarig på PTS.
Sedan pandemin har e-handeln ökat kraftigt och det ställer nya och större krav på paketleverans och de företag som tillhandahåller det. Under 2021 distribuerades omkring 358 miljoner paket i Sverige. Det är en ökning med drygt 21 procent jämfört med förgående år.
Postnord är den största distributören av paket, men antalet nya aktörer ökar stadigt på marknaden. PTS har beslutat att det är Postnord som tillhandahåller den samhällsomfattande posttjänsten. Övriga aktörer kan ha tillstånd att bedriva postverksamhet och/eller bara vara paketombud. Handlar det om ett paketombud är det ombudet själv som ansvarar för att se till att det finns tillräckligt många ombud för att paketleveranserna ska fungera smidigt.
– Det man som kund kan göra om man är missnöjd med hur indelningen av ombud ser ut är att meddela oss det så ser vi över situationen meddelar presstjänsten på DB Schenker.
Det är också respektive ombud som själva bestämmer vilka öppettider de har för sin paketutlämning. Även här kan man som kund inkomma med sina klagomål eller ge feedback till respektive distributör för att förbättra.
Det som underlättar paketutlämning för både distributörer, ombud och kunder är de olika paketboxar som finns uppställda lite varstans i kommunen. Det möjliggör för mottagaren att hämta ut sitt paket utan att behöva ta sig till och stå i kö hos ett ombud. På grund av inbrottsrisken hanteras dock bara paket under ett visst värde samt storlek i dessa paketboxar.
MARIA FORSLUND