”Gatans lag” prisat på fotbollsgalan

”Gatans lag” prisat på fotbollsgalan

Ekeröbon Tony Stigmanslid är en av krafterna i föreningen Gatans lag som fick Zlatan Ibrahimovic stipendium ”Number 10” på en miljon kronor, när det delades ut på fotbollsgalan. Verksamheten finns ännu inte på Mälaröarna, men Tony vill gärna välkomna mälaröbor till föreningen.

– Gatans lag är en ideell förening som vänder sig till människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk eller kriminalitet eller som på annat vis, känner ett utanförskap. Visionen är att besegra detta genom fotboll.

Föreningen startade 2007 i Göteborg av Tony Karmaluoto. 2017 var det dags att starta upp även i Stockholm och Tony Karmaluoto frågade då sin arbetskollega, ekeröbon Tony Stigmanslid om han ville vara med och hjälpa till.

– Så startade det. Vi köpte några bollar men det var svårt att hitta en plats att träna på, det var dyrt. Så vi ställde oss på Gubbängsfältet varje lördag klockan halv sex. Sedan spred vi information via olika nätverk, vi åkte runt på HVB-hem och sa ”vi spelar fotboll, kom och var med”, berättar Tony Stigmanslid.

Sedan dess har det vuxit. Föreningen kontaktade Djurgården, Hammarby och AIK för att höra om de kunde hjälpa till.

– Då fick vi bäst kontakt med AIK. De andra tyckte att det var bra initiativ och försökte hjälpa till på olika sätt, men AIK sa ”vad behöver ni?” Vi behöver allt från träningstider till fotbollskläder och så började vi få detta av dem och även träningstider inomhus, säger Tony Stigmanslid.

Även Ängby IP har hjälpt till och stöttat föreningen. I dagsläget är de ungefär 70 stycken som är med och spelar på Ängby IP i Bromma, Skytteholms IP i Solna och de hoppas på att få till en träning söder om stan.

Finns det några planer på att få igång något på Mälaröarna?

– Jag har funderat på det men det handlar om tid. Idag är vi tre stycken som försöker driva runt det här. Ska vi ha en träning på Mälaröarna blir det svårt att hinna med. Men jag vill att de på Mälaröarna som har den här situationen som våra medlemmar har, också kommer till oss.

Har ni haft någon kontakt med Ekerö IK och Skå IK?

– Det är väl så, man går över ån efter vatten. Men det är en bra idé och något som absolut är intressant. Vi behöver också fler volontärer som kan ställa upp och träna, på så vis kan vi vara på fler platser.

Hur kommer ni att använda stipendiet?

– Vi ska bland annat utveckla tjejfotbollen lite mer, både i Göteborg och Stockholm. Vi ska också få till mer träningstillfällen söder om Stockholm. Sedan har vi ingenstans att vara. Vi har ju bagar med bollar och västar och allt så vi behöver en lokal, säger Tony Stigmanslid.

Zlatan Ibrahimovic var inte själv med på fotbollsgalan, men han skickade en hälsning: ”Det ni gör är fantastiskt och det fanns ingen annan i bilden som kunde matcha det ni har gjort. Fortsätt kämpa, ge aldrig upp och ni har mig när ni än behöver så ett stort grattis.”

EWA LINNROS

Läs också