Gemenskap och välpolerade bilar

För fjärde året i rad blir det bilar, bågar och bullar för hela slanten på Skå festplats. Varje torsdag hela sommaren träffas veteranbilsentusiaster från hela stan för att fika, spegla sig i bilarnas välpolerade lack och jämföra hästkrafter.

Solen skiner från en klarblå himmel fast klockan närmar sig 18. Det vimlar av folk på festplatsen i Skå och på gräsmattan utanför serveringen står veteranbilar i alla färger och former på rad. Kön till serveringen ringlar lång och på de fullsatta borden står fika, köttbullemackor och varmkorv uppdukat.

Vid ett av borden sitter Karl Herbert Rask, 81, med sina goda vänner och njuter av en kaffe och kanelbulle. Karl Herbert Rask är född på Färingsö och känner många av besökarna på Skå festplats. Han har varit på i princip varje Bilar, bågar och bullar-träff under de fyra åren de varit och gillar konceptet. Ibland tar han med någon av bilarna han har där hemma men det går lika bra att cykla eller ta bussen till Skå festplats, menar han.

– Det är umgänget som är det viktigaste. Att få träffa gamla kompisar, ta en fika och sitta och lösa världsproblemen, säger han med ett skratt.

Joel Jörnsved, 73, har bott på Mälaröarna sedan 1963 och minns hur festplatsen brukade pulsera av liv och rörelse under hans första år som Mälaröbo. Han tycker att minnena från den tiden kommer åter på torsdagskvällarna.

– Det är nostalgi och kul att komma hit och träffa gamla polare, säger han innan han ursäktar sig för att gå och hälsa på ett helt gäng med motorcykelkompisar som äntrar restaurangen.

Eldsjälarna bakom festplatsen är medlemmarna i den ideella Kulturföreningen Skå festplats, däribland Anna-Lena Glaad. Det är från minnena av hennes barndoms somrar i Dalarna som Bilar, bågar och bullar-idén föddes.

– Det var lite av ett raggarbälte där och bilintresset var stort bland folk. Man tog bilen och cruisade runt och events med bilar var vanligt, säger hon och berättar att de anpassat menyn efter retrotemat på torsdagarna men annars försökt hålla det opretentiöst.

– Vi erbjuder mat och musik, men annars är det den härliga miljön med trevlig samvaro som är grejen.

Och det verkar falla folk i smaken. Parken är välbesökt på torsdagarna, somliga kvällar kommer flera hundra gäster dit.

– Vissa besöker parken bara en stund och tittar på bilarna, andra hänger på låset klockan 17 och stannar hela kvällen, fikar, äter och umgås, berättar Anna-Lena.

Hon förklarar att de har stammisar som kommer till och med när det regnar, men att de i och med Bilar, bågar och bullar också nått en målgrupp som de tidigare inte nått.

–  Många, som var här när det begav sig, har återupptäckt festplatsen först i och med de här kvällarna. Som kulturförening glädjer det oss förstås, säger Anna-Lena och förklarar att hon tror att kvällarna fyller en viktig funktion i all sin anspråkslöshet.

– Det är gemenskap och glädje i härlig miljö. När solen skiner och bilarna glänser, då är det fantastiskt här! Som en av våra gäster sa: “Det är som att komma tillbaka till 60-talet”.

HELEN BJURBERG

Läs också