Giselle deltar i SM i konståkning

Giselle deltar i SM i konståkning

Den 12 till 15 december står 12-åriga Giselle Egenäs från Gällstaö på isen i SM i konståkning i Ulricehamn. Med det är årets mål uppnått, ett mål som hon tränat stenhårt för.

– Giselle tränande i Ekerö konståkningsklubb för 5 år sedan och blev då rekommenderad att byta till en större klubb som hade elitsatsning. Nu tränar hon i Stora mossen för Stockholms allmänna skridskoklubb, berättar Giselles mamma Theresa Egenäs.

Huvudtränare är Anna Rechnio som tävlat i OS för Polen två gånger och Alex Fedoseev som också tävlade i sin ungdom i Ryssland. Både Anna och Alex, som är gifta, är också ekeröbor.

Giselles pappa Richard Egenäs, som är uppväxt på Ekerö, spelade hockey i Ekerö IK som ung, så lockelsen till isen har hon fått i blodet.

På tre år har Giselle gått från att vara i stort sett nybörjare till elitåkare, men förutom storsatsningen på konståkningen lägger hon en hel del tid på skolan.

– Hon är duktig i skolan och trivs med sin träning och att nå sina mål. Hittills har alla mål hon satt för konståkningen lyckats. Förra säsongen ville hon kvala för elitserien och det gjorde hon för säsongen 2019/2020. Nu har hon uppnått tillräckligt med poäng på de tre deltävlingarna i Luleå, Solna och

Karlskrona, för att kvala till SM. Vi är så klart oerhört stolta, säger Theresa och fortsätter:

– Vi bor på Gällstaö och Giselle går i Sanduddens skola i årskurs sex. Hon har mycket stöd från sina lärare så att hon har möjlighet att träna på den nivån hon gör, vilket kan vara mer än 17 timmar i veckan. Det är till exempel två eller tre morgonträningar i Stora Mossens ishall klockan sex innan skolan. Vi hinner precis till skolan genom att hon har ombyteskläder i skridskoväskan och äter frukost i bilen på väg tillbaka till Ekerö.

Tävlingen i Ulricehamn livestreamas och Giselles tävlingsklass tävlar torsdag kväll och fredag förmiddag.

Läs också