Glamping och kafé vid Kaggeholm

Det sjuder av aktivitet på Kaggholmsområdet på Helgö. Det hamras, renoveras, schaktas och målas för fullt i de flesta av hörnen och till sommaren ska här bland annat erbjudas kafé, glamping, discgolf och padel, både på vatten och på land.

Med raska steg och stor entusiasm visar Olle Larsson runt på området och berättar om allt som är på gång. Sandstranden putsas till och en bit upp på gräsmattan är det full fart med att renovera ett befintligt hus till kafélokal med terrass ut mot vattnet. Strax intill rustas en länga med nio rum som ska hyras ut som ”bed and breakfast” och ute i vattnet ligger en flyttbar pråm som är Sveriges första flytande padelbana med båtplatser. Två banor till håller på att byggas en bit bort på området.

– Det är lite som en lekstuga här just nu och vi testar oss fram till vad Kaggeholm kan fylla för funktion i framtiden. Det här är en helt fantastisk plats med en 2000-årig historia som är väldigt underutnyttjad i dagsläget. Nu vill vi öppna upp området, bjuda in och se vad människorna vill ha för verksamhet här, säger Olle Larsson, vd på Sisyfos som köpte hela området av Pingströrelsen för två år sedan.

Och visst finns det möjligheter att skapa i stort sett vad som helst på det 29 hektar stora området som inrymmer ett 30-tal byggnader. Folkhögskolan som tidigare hade sin verksamhet här, har flyttat in till stan och gett plats för nya visioner som Sisyfos vill engagera entreprenörer, kommunen och andra intresserade i att ta fram.

– Här har Bondenkocken flyttat in, det är de som kommer förse kaféet med mat och fika i sommar, berättar han och visar in i det gamla skolköket där det numera produceras ost och förbereds streetfood som säljs i en foodtruck som flyttar runt på Mälaröarna.

I andra änden av området ligger själva slottsbyggnaden som tidigare har inrymt kurs- och konferensverksamhet. Slottsparken har redan fått sig ett ansiktslyft av lokala trädgårdsmästarföretaget Hillbillies och mer är på gång.

– På slottet har det spelats in en Netflixserie som heter Young Royals med bland annat Pernilla August, som handlar om en prins som kommer till en internatskola. Den har dubbats till många språk, så jag tror att det kommer bli intresse för många att komma och se var den har spelats in. Den har premiär 1 juli .
Och för den som besöker området i sommar så kommer det även att erbjudas så kallad ”glamping” (förkortning av ”glamour camping”, reds. anm.) i något av alla de rejäla tält som köpts in och discgolf på banan som också är på gång.

– Men viktigast av allt är att vi vill låta mälaröborna vara med och bestämma hur Kaggeholm ska kunna bli en viktig plats i framtiden, säger Olle Larsson.

LO BÄCKLINDER

Läs också