Goda förutsättningar för en bra skidsäsong

Stora mängder snö skapar goda förutsättningar för bra skidåkning på hemmaplan. Alla backar är öppna och snowpark är väl utbyggd.  

Skidsäsongen ser lovande ut för Ekebyhovsbacken. Tack vare köldknäppen i mitten av december kunde snökanonerna producera stora mängder snö på kort tid.

– Vi var lite oroliga för årets säsong men kylan var väldigt gynnsam för oss. Det gick snabbt att tillverka snön. Det blev så mycket snö att vi fick skotta fram liftvajrarna, berättar Alex Blomqvist, som driver Ekebyhovsbacken.

Tack vare snömängden är alla backarna öppna och snowpark är väl utbyggd med många olika hopp. Skidskolan pågår hela säsongen och alpinklubben MASK har sex stora tävlingar inplanerade. Intresset för skidåkning på hemmaplan verkar vara stort i år.

– Vår uppfattning är att man kanske hoppar över en dyr fjällresa och åker skidor hemma istället. Det är många som hört av sig med frågor om backen.

Elräkningen för snötillverkningen har inte kommit ännu. Men Ekerö kommun har lovat att ge extra bidrag för de ökade kostnaderna. 

– Det kommer verkligen att behövas så vi är väldigt glada för det. 

Jämfört med tidigare år har priserna för liftkort höjts en aning.

– Vi var lite billigare än andra skidbackar i Stockholm förut. Nu har vi samma pris som alla andra.

Skidbacken öppnade på juldagen och mängden snö är så stor att Alex Blomqvist vågar lova att Ekebyhovsbacken kommer att hålla öppet ända fram till slutet av mars, oavsett väder. En nyhet är att backen även planerar att ha öppet under fredagskvällar.

– Tanken är att vi ska ha olika roliga happenings då, säger han.

ANGELICA BERG

Läs också