”Gör det själv” ligger i tiden

Mälaröarnas  nyheter åker ut Lilla Sörgården i Kungsberga och träffar Christin Blomberg, som berättar om verksamheten, tankarna inför framtiden och sin syn på utvecklingen av Mälaröarna. 

Berätta lite kort om er själva och hur kom det sig att ni startade Lilla Sörgården?

– Jag och min man Jonas är egenföretagare sedan länge. När vi fick köpa gården för 13 år sedan var det ett HVB-hem och vi såg möjligheten att göra något fint mitt i Kungsberga och återskapa den gamla charmen. Vi bor själva här också, i en gammal ombyggd lada.

 Beskriv er verksamhet.

– Vi är ett familjeföretag och hyr ut Lilla Sörgårdens gårdshotell och tre hemtrevliga hus till semesterfirande familjer, grupper och företagsgäster. Kungsberga ligger ostört mitt i naturen, mellan åkrar och ängar precis vid vattnet, men också på lagom avstånd till Stockholm. Våra gäster kommer hit för att njuta av lugnet med släkten, vänner eller kollegor eller för att de utför arbeten på något av företagen i närheten. De kan hyra ett rum, ett hus, gårdshotellet eller hela gården.

Varifrån kommer era kunder?

– Vi har många gruppbokningar för släktkalas, födelsedagsfiranden och möhippor på helgerna. Då kommer det framförallt gäster från Stockholmsområdet. Under veckodagarna har vi återkommande företagskunder som reser hit från till exempel Skåne eller Dalarna, men som jobbar i kommunen regelbundet. Under sommaren har vi veckogäster från hela Sverige som hyr våra hus, men även från Tyskland och Holland.

Hur ser era framtidsutsikter ut?

– Vi har efter pandemin märkt att gästerna tycker om att ta hand om sig själva mer än tidigare och vi har medvetet anpassat oss med fler ”göra-det-själv”-alternativ och tagit bort framdukad frukostbuffé och middagar. Gästerna kan istället använda våra välutrustade kök för att själva laga mat till festen. Många gäster väljer också att ta med egna lakan eller städa själva. Vi kommer att fortsätta på det spåret, tillsammans med ett personligt bemötande och stor trivselfaktor. 

– Vi är också sedan snart två år med i STF, Svenska turistföreningen, och genom dem når vi många nya kunder, så utmaningen nu är nog att kunna hjälpa så många som möjligt av de som vill boka hos oss under festhögsäsongen från vår till tidig höst. Ibland skulle vi behöva ha minst en till stor matsal för att kunna ta emot flera sällskap samtidigt.

Hur vill ni att Mälaröarna ska utvecklas framöver?

– Vi vill att kommunen och vi företagare gemensamt satsar på besöksnäringen och lockar hit fler naturintresserade turister och företagsgäster.

Till sist, vilket företag i kommunen vill ni läsa om i tidningen?

– Vi vill gärna läsa om cateringfirman Små grytor som drivs av Marie Adolfsson i Degerby på Färingsö.

Läs också