Gör om dina smycken på Ekerö

Vill du omarbeta eller tillverka ett unikt smycke från grunden? Det kan du nu göra i Jungfrusund. I slutet av oktober öppnade Gemart en butik och ateljé på Ekerö. 

När en lokal blev ledig i Jungfrusund slog guldsmederna Kristina Johansson och Lisa Henrich till direkt. Kristina är Ekeröbo och de hade länge velat starta verksamhet också på Mälaröarna.  

– Det är väldigt trevligt att jobba här ute och inte behöva åka till stan varje dag. Lisa bor i södra Stockholm så hon jobbar mest i vår ateljé på Karlaplan. Men vi gör allt tillsammans, berättar Kristina.

I guldsmedjan skräddarsys nya, unika smycken utifrån kundernas önskemål. Trasiga smycken repareras och gamla smycken omarbetas – något som blev mer populärt under pandemin. 

– Många jobbade hemifrån då. Kanske passade man på att leta fram gamla smycken och omarbeta dem. 

Gemart jobbar också mot andra guldsmeder. 

– Många gör enbart vissa moment i smyckestillverkningen. Vi behärskar alla yrken inom guldsmidet. Därför anlitar andra företag oss för vissa steg i processen. 

I Jungfrusund har Gemart också en liten butik med egentillverkade ringar och halsband, pärlor och även en del lokalt hantverk. 

– Vi har en liten och mysig lokal. Man kan också titta på när vi jobbar med smyckena. 

En vanlig fördom är att det är dyrt att anlita en guldsmed. Men att skräddarsy ett smycke behöver inte kosta så mycket, enligt Kristina. 

– Eftersom vi gör allt själva kan våra priser, relativt sett, vara lägre än hos stora butikskedjor där många är inblandade i tillverkningen. När ett smycke omarbetas betalar man dessutom bara för arbetstiden, inte för materialet. Därför behöver det inte heller kosta så mycket.  

Samtidigt är det viktigt för dem att deras arbete håller hög kvalitet. 

– Vi har en passion för yrket och det vi gör är hantverk. Även om vi skulle kunna gå ner i pris och använda billigare material kanske vi inte rekommenderar det om det innebär att kvaliteten försämras. 

Butiken och ateljén öppnade i slutet av oktober. De har fått bra respons. 

– Vi har haft många besökare och de har varit väldigt intresserade av vad vi gör. Det verkar som att Mälaröborna verkligen vill ha en guldsmed här.

ANGELICA BERG

Läs också