Groomingförsök och smitningsolycka

Groomingförsök och smitningsolycka

Grooming, rattfylleri och en saknad ungdom som snabbt återfanns, är bara några av alla de larm och anmälningar som polisen hanterat på Mälaröarna under de senaste två veckorna.

Ett fall av grooming anmäldes på Ekerö den 10 juni då en flicka berättade för sina föräldrar att en man som var mycket äldre än henne tagit kontakt via Snapchat. Han hade, när hon vägrade skicka bilder på sin mage, hotat med att hennes internet skulle komma att stängas ned. Ärendet utreds nu hos polisen.

– Det är mycket viktigt att ha detta som en levande diskussion hemma med barnen. Fråga ”Hur har du haft det på nätet idag?”, berätta vad grooming är och diskutera om vad man ska dela med sig av och inte på nätet. Prata också om att det som delas på nätet alltid finns kvar. Uppmana barnen att alltid berätta om det händer något som inte känns bra. Tipsa även polisen och försök göra screenprints så att användarnamn kan anmälas, säger kommunpolis Anna Freij.

 

Den tredje juni körde en bilist mitt i vägen på Ekerö. Andra bilister fick väja undan genom att köra ned i ett dike. Ett vittne larmade polisen och följde samtidigt efter och berättade för polisen var bilisten tog vägen, så att en patrull till slut kunde ta kontakt. Ärendet resulterade i omhändertaget körkort.

– Det var mycket bra jobbat av vittnet som tog sig tid att hjälpa polisen ända fram.Det är ovärderligt i dessa ärenden, säger Anna Freij.

Tre unga män greps också i början av juni, då ett vittne larmat polisen om att han sett ungdomar smussla med ett pistolliknande föremål i en buske i Ekerö centrum. Vittnet hjälpte polisen att hitta de unga männen och vapnet visade sig vara en softairgun.

I början av juni påträffades ett dött vildsvin på Ekerövägen i höjd med OK/Q8. Djuret hade varit dött i flera dagar. Man ska alltid anmäla till polis om man kolliderar med ett vilt djur. Att lämna kvar ett dött vilt djur på plats rubriceras som smitning från trafikolycka.

I början av juni togs också en person för rattfylleri i Lindö tunnel.

– Chansa aldrig och tro att du kan köra efter att ha druckit ”bara ett glas”. Det är inte värt risken att skada någon annan eller dig själv allvarligt. Fundera även på hur det skulle vara att vara utan körkort i ett okänt antal månader.

Den 31 maj fick polisen uppgifter om att en ung person saknades och kontaktade alla sjukhus samt påbörjade sökandet efter personen. Efter ett tag kom information om att personen var hemma hos en kompis och att allt var bra.

– Polisen tar alltid sådana här försvinnanden på allvar, därför uppmanar jag alla ungdomar att svara när mamma och pappa ringer så de inte behöver efterlysa er, säger Anna Freij.

I samband med skolavslutningen kan också polisen rapportera att allt gick väldigt lugnt till och att skolbaler och annat som arrangerades var välordnat och fungerande prickfritt.

Slutligen vill Anna Freij passa på att påminna om att det är eldningsförbud såväl på Mälaröarna som i hela Stockholms län.

– Var noga med tändstickor och cigaretter. Våga ifrågasätta om ni ser barn eller ungdomar med till exempel tändstickor, tändare eller tomtebloss och fråga vad de ska ha det till.

LO BÄCKLINDER

Läs också