Hakkors, skottlossning och gäckande tjuvar

Hakkors, skottlossning och gäckande tjuvar

Polisen har jobbat hårt på Mälaröarna under de senaste veckorna och har hanterat vitt skilda ärenden. De har dock också fått kritik för långsamt agerande.

Ett antal inbrott och stölder har skett på Mälaröarna under den senaste perioden och även mindre öar har drabbats. Inbrott har till exempel skett både på Kungshatt och Björkö, likväl som på andra ställen i kommunen.

I mitten av oktober kom också en anmälan in om att någon hade ristat in ett hakkors på en hissdörr på Clas Horns väg på Eker.

– Det är viktigt att hålla historien levande angående förintelsen. Vi får aldrig glömma och det är hos oss vuxna som ansvaret ligger om att berätta för våra barn om vad som hände. Hakkors är helt oacceptabelt, säger Anna Freij, kommunpolis.

Vid tretiden på natten mot den 25 oktober ringde flera personer till polisen om att de hört distinkta smällar, som de upplevde kom från en pistol.

– De uppfattade att skotten kom i riktningen från brostugan på Kärsön. Patruller sökte av området med hund utan att hitta någon skadad person och patrullerna hittade inte heller någon bil som var av intresse. säger Anna Freij.

Den 17 oktober var en polispatrull på väg till en trafikolycka på Ekerö när ambulansföraren på platsen meddelade att de såg en bil framför sig vars förare vinglade kraftigt och framförde fordonet på ett trafikfarligt sätt. På vägen fram mötte polispatrullen det aktuella fordonet och vid kontroll av föraren i höjd med Drottningholms slott blåste hen positivt i polisens sållningsinstrument för alkohol.

Samma kväll såg ett bevakningsföretag på sina övervakningskameror att två maskerade män hade tagit sig in på ett bygge vid Träkvistavallen. Polis med helikopter samt hundförare sökte igenom platsen men hittade inga gärningsmän.

I mitten av oktober inträffade också en händelse i Stenhamra då allmänheten larmade polisen om att en rattfull bilförare befann sig vid en skola. Enligt en person som kontaktat tidningen behövdes det minst tre samtal och det dröjde över en timme innan polisen kom till platsen.

– Jag är övertygad om att radiooperatörerna gjorde sitt bästa för att prioritera, men detta säger något om det extrema tryck vi upplever i Region Stockholm nu. Det är så mycket skjutningar, sprängningar och brott i nära relationer, att de ibland måste prioritera ned sådana händelser som alla definitivt prioriterar annars, säger Anna Freij och fortsätter:

– Radiooperatörerna har en tuff vardag och det är ett extremt läge för dem. Självklart vill de skicka patruller på en rattfylla vid en skola, men pågår det ännu värre brottslighet någon annanstans måste de prioritera det. Polisen jobbar för att bli fler fram till 2024, något alla hoppas kommer att göra vardagen tryggare för allmänheten och drägligare för poliserna som knappt hinner ta rast på sina arbetspass.

LO BÄCKLINDER

Läs också