Håll käften-sås ska ta världen med storm
En blandning av chutney, chilisås och ketchup blir chutup när Ewa von Wowern från Lovö magasin leker med både mat och ord. Den kombinationen har också tagit henne till final i tävlingen ÄT! Stockholm 2022.
Ät! Stockholm är en matinnovationstävling som arrangeras av Region Stockholm, länsstyrelsen i Stockholm, Södertälje kommun och MatLust utvecklingsnod.
I tävlingen uppmärksammas produkter som är nya, hållbara, innovativa samt baserade på svenska råvaror.
Ewa von Wowerns lingon-ale chutup klassade in på samtliga kriterier och även om det inte blev något pris i finalen så är hon mer än nöjd med sin medverkan
– Det är ett fantastiskt sätt att få sin produkt synad i sömmarna och även om jag kände mig hudlös efter alla bedömningar så känns det oerhört roligt att få så mycket hjälp och push och pepp från både jury och de andra tävlande.
Till finalen som avgjordes den 22 november tog sig Ewa tillsammans med företag som gör svensk sambosa, tempechips, bredbar salami, insektsfärs, ramslökskapris, kombucha skogsbad och naturlig premiummjukglass. Bland mycket annat. De elva bidrag som tävlade i finalen bedömdes av experter i en smakjury, en marknadsjury och en hållbarhetsjury
Vad är då en chutup-sås?
– Åh, en chutup är en riktig håll käften sås! Det är en hybrid mellan chutney, chilisås och ketchup. Alla behöver en sådan sås. Det är en paus från allt svammel, säger Ewa och skrattar
– Jag vill att alla ska ställa ned just den här lingon ale-såsen på julbordet istället för senapen. Fatta vilken succé!
Lingon ale-chutup inne-
håller lingon från Lovö, grannens chili, ale från Adelsö bryggeri, grönsaker från Noble farming och är baserat på Ewas mormor Annas gamla inkokningsrecept. Just mormor har varit och är en stor inspiration i Ewas matlagning.
– Jag växte upp i mormors kök. Vi lagade mat och bakade och jag kan allt om ”lagom varm ugn” och ”en sup konjak” samt ”en kaffekopp socker”. Nu för tiden må jag se ut som en tant i det yttre men inne i mig kommer jag för alltid vara en 23-årig backpacker som reser runt i världen och äter mat. Det är också därför jag kallar det jag gör för streetfood med svenska traditionella smaker.
Mälaröborna känner igen Ewa från Lovö magasin som hon drivit sedan 2011. På somrarna huserar hon på Rörby gård, där hon driver catering, gårdsbutik och kafé samt arrangerar olika events
– Mat och människor är det roligaste jag vet även om jag också gillar att vara doldis och stå och filura på saker i mitt eget kök. Jag utgår alltid ifrån vad som finns runt mig i naturen och trädgården och får inspiration från det. Det var så min chutup kom till. Först och främst handlade det om att jag sökte efter en kaxigare variant till ketchup och senap till de lite mer lyxiga korvar jag tillverkar. Och sedan började jag kika på det som fanns runt husknuten. Och det som inte fanns där ville jag köpa av lokala producenter. Och vi har en massa fina och bra sådana ute på öarna. De borde lyftas mer!
Det finns fler kompisar i chutup-familjen och Ewa funderar alltid över hur hon kan möta omvärldens behov. Hennes ledord är anpassning och omdaning och de fick hon väl användning för när pandemin slog till och hon plötsligt stod med en massa råvaror som egentligen skulle användas till ett stort event som ställdes in
– Då tänkte jag på alla de som inte kunde ta sig till affären på samma sätt som tidigare, eller gå på restaurang för den delen. Så jag ställde mig och planerade och gjorde matlådor som jag och mannen sedan skjutsade ut till alla som beställde. Det blev en succé även om det var hårt jobb.
Och succé verkar chutup-såsen också göra. Nu väntar mer stöd och hjälp från Matlust utvecklingsnod som inte släpper sina tävlande bidrag utan hjälper dem vidare för att nå en bredare publik.
– Det är ju ett internationellt gångbart namn. En vet aldrig vad en såsjävel kan göra där ute i världen säger hon och river av ännu ett skratt
MARIA FORSLUND