Han jobbar extra som tomte

Han vill ge alla barn möjligheten att få träffa tomten och samtidigt stötta Barncancerfondens arbete.

– Det är en liten insats som ger otroligt mycket, säger Jacob Melin från Ekerö, som jobbar extra som tomte på julafton.

Det var när han såg någon efterlysa en tomte i sociala medier som Jacob Melin kom på idén att han skulle kunna hjälpa till och tomta för de barn vars familjer hade svårt att uppbringa en tomte.

– Jag minns själv hur spännande och roligt det var när tomten kom och jag önskar att alla barn fick chansen att känna den känsla, säger han.

Han la ut en annons i grannsamverkansgruppen där han erbjöd sig att ställa upp som tomte på julafton och fick mängder av svar.

– Det var jättemånga som jag var tvungen att tacka nej till, förklarar han.

Fem familjer valde han ut och hann besöka på den tid han valt att lämna sin egen familj för sitt tomteuppdrag. Han gjorde ett schema och begav sig iväg två gånger under kvällen, från det egna hemmet i Knalleborg, till familjerna som bodde kors och tvärs över Ekerö och Färingsö.

Hans egen familj tyckte att det var lite tråkigt när han försvann, men att tanken var så fin att det ändå var värt det.

Framförallt ville Jacob hjälpa familjer som hade svårt att själva tomta för sina barn, kanske ensamstående med ekonomi som inte tillät några utsvävningar. De som däremot hade möjlighet uppmanade han att gärna betala en slant som han skänkte till Barncancerfonden.

– Alla familjerna jag var hos skänkte pengar och resultatet landade på 2 000 kronor.

I år tänker Jacob upprepa succén men den här gången hoppas han kunna inspirera fler att ställa upp och hjälpa till.

– Det är en förhållandevis liten insats som ger otroligt mycket, säger han och förklarar att drömmen vore om någon på Färingsö och någon på Adelsö kunde hjälpa till också så blir det inte så långa resor.

– Blir vi tillräckligt många kanske vi kan starta ett Tomtarnas förbund, säger han med ett skratt.

HELEN BJURBERG

Läs också