Han svindlade hundratals från villan på Mälaröarna

Det som började med att reportern Love Lyssarides själv blev lurad på en förskottsbetalning för en barnvagn, utvecklades så småningom till en svindlerihärva av stora mått. Efter månader av research finns nu hela berättelsen om Ekerösvindlaren att lyssna till som podd.

– En decemberdag 2021 jag åkte ut till Ekerö för att hämta en barnvagn som jag köpt på nätet. Då säljaren uppgett att det var många som hört av sig, ville han ha en handpenning för att kunna hålla vagnen. Jag hade fått se både bild på mannen och hans pass, så jag kunde kontrollera det mot adressen och allting stämde, berättar Love.

När han och hans gravida flickvän kom till villan på Ekerö fick han dock direkt en obehagskänsla. Huset såg övergivet ut och i poolen hade någon kört ner en gräsklippare. Efter några minuter kom en granne ut och berättade att veckan innan hade det varit minst tio andra par som besökt huset i samma ärende.

Love, som jobbar med att producera dokumentärer, började intervjua grannarna och startade en Facebookgrupp för att samla människor som blivit lurade av mannen som i poden kallas “Tommy”. På bara ett par veckor hade den samlat långt över 300 personer, vilka alla hade erfarenhet av att bli lurad av honom. Många hade fått kontakt genom annonser på nätet där han lagt ut en tv, en barnvagn, en tennismaskin och en cykel till försäljning. Till människor han träffat har han också utgett sig för att vara tennisproffs, hockeyproffs, studsmatteförsäljare och vinimportör.

– När jag gjorde research visade det sig också att han haft en ledande roll i ett stort projekt i den del av Sverige där han är född och uppväxt. Projektet gick åt skogen och han har varit inblandad i flera andra fastighetsaffärer efter det. Jag åkte även dit och intervjuade människor som känt honom när han gick i skolan och det visade sig att han hade använt sig av fejkade mejladresser och falsk identitet redan som sextonåring.

I podden, som består av fyra avsnitt, hör man många av dem som råkat ut för “Tommy” berätta och Love träffar också en hel del människor som känner igenom honom på Ekerö. Flera lokala företag driver processer mot honom och alla beskriver honom på olika sätt och med olika bakgrund. Även hos polisen är han välkänd, men han har ännu inte kunnat lagföras då rättsprocesserna inte är utredda. I något fall är han dock dömd i sin frånvaro.

– Det jag tycker är värst med den här historien är att polisen inte har kunnat göra något. När man begår så många brott av samma karaktär, får man till slut mängdrabatt och de flesta ärendena skrivs av direkt. Jag vill också gärna peka på vad konsekvenserna blir när polisen inte kan hantera den här typen av fall och människor börjar ta saken i egna händer.

Podden slutar med att “Tommy” flyr landet med sin familj. Han är dock fortfarande skriven på en adress på Ekerö, men håller sig sannolikt undan Sverige för att undkomma polisen.

LO BÄCKLINDER

Läs också