Hanna från Mälaröarna långfilmsdebuterar

Hanna från Mälaröarna långfilmsdebuterar

Den 15 november har ”chockumentären” Mareld biopremiär med Hanna Oldenburg från Mälaröarna i en av huvudrollerna,. En film som beskrivs med begrepp som ”metafilm” och att ”dokumentären och filmen visas parallellt tills det inte längre går att skilja på verklighet och dikt”.

– Vi spelade in filmen på en stor katamaran i Stockholms skärgård förra sommaren. Man kan säga att den är ett galet experiment där bara regissörerna Ove Valeskog och den andra huvudrollsinnehavaren Viktor Åkerblom, visste vad som skulle hända egentligen, berättar Hanna Oldenburg.

Filmen handlar om Hannas karaktär Nina som har diagnosen schizofreni och vanföreställningar och ska försöka lappa ihop sin relation med Viktor Åkerbloms karaktär. Till slut vet man inte vad som sker i Ninas huvud eller vad som är verklighet, då hela bakom-kulisserna-arbetet dokumenteras och vävs samman med själva filmen.

– Filmen har visats för en testpublik och vi har fått jättebra respons, framförallt från kvinnor som tilltalas av dramat, säger Hanna som även håller på med de sista ljudpåläggningarna på kortfilmen ”Vägen” som nyligen spelades in på Rosenhill på Ekerö.

Kortfilmen ska visas under ”Film Music Live Festival” i Stockholm i mitten av november och är även ett långfilmspilotprojekt, som i bästa fall kan skalas upp till en längre film.
Sin skådespelar- samt även producent- och regissörskarriär, har Hanna grundlagt genom flera års studier i Brisbane, Australien och Los Angeles, USA.

– Jag ville lära mig hur hela branschen funkade, men ville sedan komma tillbaka till Sverige och satsa här istället.

Att föräldrarna fortfarande finns kvar på Mälaröarna gör att hon fortfarande är här minst en gång i veckan och sin uppväxt på Adelsö, Munsö och i Skå minns hon med värme.

– Det var helt underbart att växa upp på landet med den trygga miljön, naturen och djuren. Framförallt hästarna betydde mycket för mig och innan jag började med skådespeleriet i 20-årsåldern satsade jag stenhårt på hoppning, tävlade mycket och var med i landslaget.

Sedan Hanna kom hem från USA för ett par år sedan har hon också spelat både mindre och större roller i en hel rad TV-serier och filmer.

LO BÄCKLINDER

L??s ocks??