Här är årets vinnare

Under stort hemlighetsmakeri har årets priser och stipendium inom kultur och idrott delats ut. Enligt traditionen delas priserna ut på nationaldagen i Drottningholms slottspark, men i år har pristagarna överraskats hemma istället.

Varje år delar kommunen ut priser och stipendium inom kultur och idrott, för att hylla föreningslivets hjältar och kultur- och idrottsprestationer under året. Priset delas vanligtvis ut under nationaldagen, men med anledning av pandemin fick prisutdelningen istället ske, under största hemlighetsmakeri, hemma hos pristagarna istället.

– De hade ingen aning om att vi skulle komma och jag tror att de blev väldigt förvånade när vi stod med blommor och check utanför dörren. Överraskningsmomentet blev ett roligt alternativ till den traditionsenliga utdelningen och det känns väldigt bra, att trots pandemin, ändå kunna göra en liten prisutdelning, säger Helena Butén Langlet, (M), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Det är kultur- och fritidsnämnden som varje år utser vinnarna av ”Årets kulturpris” och ”Årets idrottsprestation”. Baserat på de nomineringar som har kommit in från medborgarna delas priset ut till en person eller förening som har gjort något utöver det vanliga under året som har gått. Båda priserna är på 10 000 kronor.

Ekerö kommuns ungdomskulturstipendium finns för att stötta och uppmuntra ungdomar inom kulturen. Det delas ut som uppmuntran till fortsatt utbildning inom området. Stipendiesumman är på 20 000 kronor.

Läs också