”Hela Lovös värmestuga”

”Man träffas, handlar och språkar i Lindgrens bod på Malmen.” Rubriken återfinns i MN i januari 1969 och det handlar om en viktig service- och mötesplats för drottningholmsborna som återuppstått.

Drottningholmsborna gläds 1969 då deras kvarterstik ”Lindgrens livs” återinvigs. Det är Anton och Astrid Lindgren som förestår butiken som de tillträdde redan 1948. Men 1966 drabbas herr Lindgren av sjukdom och man tvingas att stänga butiken. Men herr Lindgren tillfrisknar och Lindgrens bod kan åter öppna.

”I de opersonliga, kakelglittrande snabbköpens tid är det en lisa att få handla i den nyöppnade lilla kvartersbutiken på Malmen tycker drottningholmsborna. Där står chefen själv, köpman Anton Lindgren och hans fru Astrid bakom disken. Alltid har de tid till en språkstund om kunden så önskar.”

På bara 80 kvadratmeter har makarna Lindgren lyckats med konststycket att klämma in ett komplett livsmedelsortiment. ”Vid rusningsdags blir det förstås en smula trängsel bland gondolerna, men det kan fruarna på Malmen väl förlika sig med. Ty i Drottningholm är grannsämjan god och Lindgrens på Malmen har faktiskt blivit hela Lovös värmestuga sedan nystarten.”

I MN från 1969 annonserar självklart makarna Lindgren och i januari kan man bland annat inhandla fryst, extra prima kalvstek för 15:90, benfri, rimmad oxbringa för 12:90, sex stycken hamburgare för 4:30 och en halv burk päron för 1:90.

Lindgrens livs låg i ett hus som uppfördes i mitten på 1700-talet på Drottningholmsmalmen. Redan i slutet av 1700-talet eller början av 1800-talet tror man att en diversehandel öppnades i samma lokaler som makarna Lindgrens hade sin butik. Exakt när Lindgrens livs lades ned har inte redaktionen lyckats få fram, men fastigheten står kvar och idag är här lägenheter.

EWA LINNROS

Läs också