Historia bevaras och ny skapas

Sommaren 2018 köpte Sisyfosgruppen Kaggeholms slottsområde. Det hade då varit i Pingströrelsens ägo i över 75 år och är därför starkt förknippat med tro och viljan att göra gott. Den nya ägarens mission är nu att både förvalta historia och tillföra nya värden. För att lyckas med det behövs Mälaröbornas hjälp. 

När kommunens näringslivsenhet nyligen bjöd in till frukostmöte skedde det på Kaggeholms slott. Medverkande var representanter från Företagarna Ekerö, det kvinnliga nätverket Selma, nyföretagarcentrum samt Olle Larsson och Aster Eckerström från Sisyfos-gruppen som är det företag som sedan fem år tillbaka äger Kaggeholms slottsområde.

Kaggeholm bär spår från tre århundraden och är sedan 1940-talet starkt förknippat med Pingströrelsen som ägt och drivit slottsområdet där Kaggeholms folkhögskola också varit en stor del. Folkhögskolan finns kvar och är nu tillbaka där den startade, på Rörstrands slott inne i Vasastan, där utbildningen fortsätter med bibellinje, allmän linje, medialinje och musiklinje. 

Olle Larsson är drivande bakom Sisyfos fastighetsförädling och utvecklingen av Kaggeholm. Till sin hjälp har en stab av medarbetare men nu är han också på jakt efter nyfikna, drivande och entusiastiska Mälaröarbor, som vill hjälpa till att föra utvecklingen framåt.

– Vi letar efter företag, operatörer och entreprenörer som behöver sin plats och vill då att Kaggeholm kan få vara den platsen. Ingen är för liten eller stor utan allt och alla är välkomna och man behöver inte vara rädd för att ta kontakt.

Olle Larssons förebild är den grekiska guden Sisyofos. Det är från denne som Olles mantra ”svårt är roligt och enkelt är tråkigt” sprungit fram.

Att ta sig an ett så stort projekt som Kaggeholm handlar om att förvalta en historia och tillföra nya värden. I det vill Olle Larsson hedra det som varit men också välkomma nytt. Stor vikt kommer att läggas vid att säkerställa att Kaggeholm också i fortsättningen kommer att vara en plats för möten mellan människor. 

– Vi vill göra platsen till en plats som människor vill vara på snarare än att hålla liv vid en plats som människor kan ha förutfattade meningar om. Som det är nu kan det vara så att många förknippar Kaggeholm med pingströrelsen och den kristna folkhögskolan eller med hemliga Netfllix-inspelningar (serien ”Young Royals” spelades in på Kaggeholm under några år, reds.anm.) 

– Nu vill vi utmana gamla föreställningar och traditioner och samtidigt knyta ihop historia med framtid. Vi vet ännu inte exakt hur Kaggeholm kommer att utformas utan ser fram emot att få möta många nya och bekanta Mälaröbor här i framtiden

I dagsläget hyrs slottet ut till olika events och som besökare kan man bada i Mälaren, ta en promenad på naturstigen intill samt äta och dricka gott i strandkaféet som kommer att hålla öppet under sommaren. I slottsområdet finns också helt nybyggda padelbanor varav en ligger på en pråm ute i Mälaren och är den första banan i Sverige där du kan svinga ditt racket till sjöss.

MARIA  FORSLUND

Läs också