Historiskt bra säsong

Redan innan jul öppnade alla backar upp för utförsåkning och nu är även längdspåren i gång. Anläggningen kommer att hålla öppet till 3 april, minst.

Hela jullovet åktes det utför i Ekebyhovsbackens fyra nedfarter, som nu har ett snitt på en meter djup snö. Snö som kommer ligga kvar länge, enligt Victor Östman, anläggningschef sedan åtta år tillbaka.

– Den snö vi tillverkar blir mer kompakt än vanlig snö och har en tio gånger bättre tålighet. Snön som ligger nu kommer räcka hela vintern och påverkas inte så mycket av regn och lite värme, berättar han.

Senast Ekebyhovsbacken öppnade för säsongen så tidigt var 2009 och det har varit oerhört populärt att anläggningen varit öppen hela jullovet. Här finns en skicrossbana med doserade kurvor (upphöjda väggar) och whoopies (små kullar man åker över). Unikt för i år är att de utvecklat sin snowpark med hopp och rails.

– Vi siktar på att ha den absolut bästa snowparken i Stockholm och vill kunna konkurrera även med fjällvärlden, berättar Victor.

För den som inte vill åka utför finns 600 meter längdskidspår preparerade med snö, en kompakt och kuperad bana som ligger i anslutning till backen.

I år har de utökat sina öppettider för att undvika trängsel och istället sprida ut skidåkarna så mycket som möjligt. Verksamheten i kaféet kommer också att öka sin säkerhet och erbjuda sittplatser utomhus, däremot mycket begränsat med sittplatser inomhus.

– Vi erbjuder ju utomhusaktivitet och vill kunna erbjuda den så säkert som möjligt. Vi följer med i utvecklingen och vidtar de åtgärder som anvisas och gör vårt bästa. Hittills har vi haft ett ganska jämnt flöde av besökare både på helger och vardagar. Det kan eventuellt bli lite kö i skiduthyrningen på grund av restriktioner men annars har det flutit på bra, berättar Victor.

Skidskola finns att boka helgtid och på flera olika nivåer. Man kan även boka privatlektioner. Under sportlovet kommer backen att ha öppet varje dag dagtid och vill man gå skidskola äger den  rum även under några vardagar.

Förutom Victor arbetar fem personer till på heltid på Ekebyhovsbacken. Utöver det har anläggningen 20 personer som arbetar extra. 90 procent av dessa är Mälaröungdomar.

– Vi tycker att det är viktigt att de som arbetar här bor nära eftersom vi vill ge ungdomar i närområdet en möjlighet till ett första jobb. Dessutom vill vi bibehålla så många jobb som det bara går kvar här på ön.

ELIN BISANDER

Läs också