Hon byggde ett eget minihus

Hon sålde sin lägenhet på Södermalm och byggde sig istället ett ”tiny house” att bo i. Nu lever Annamie Sandell som hon alltid önskat: enkelt, okomplicerat och i samklang med naturen på Ekerö.

Annamie Sandell arbetar som konstnär och yogalärare, och har länge haft en dröm om att leva på ett enklare sätt, genuint, skuldfritt och med målet att lämna så lite avtryck som möjligt efter sig.

– Jag tröttnade på att vara med i systemet. Jag har gjort allt det där, amorterat och betalat mina räkningar, till slut kom jag till en punkt när jag inte ville mer.

En resa till Island blev startskottet på det som skulle bli hennes livsstilsförändring. I den isländska kulturen fanns det plats för det spirituella och kreativa på ett annat sätt än i den svenska och drömmen om ett enklare liv i enhet med naturen och med ett tiny house som bas växte fram. 

– Efter det kom det hela tiden tecken till mig på att livet jag levde inte var bra för mig, berättar hon och förklarar att hon till slut blev rädd för att bli bitter om hon inte tog steget.

Hon hade först tänkt bygga sitt minihus själv men när hon kom till insikt om hur stort projektet var kontaktade hon Jan Wiechmann, en före detta båtbyggare, som gått över till att bygga tiny houses och han tog sig an uppdraget. Elva veckor tog det dem att tillsammans bygga det tjugofyra kvadratmeter stora huset på hjul och det var en resa med både toppar och dalar.

– Vi har skrattat och vi har gråtit och ibland har vi inte ens kunnat vara i vagnen samtidigt. Men genom hela projektet har Jan varit otroligt inkännande och lyhörd och resultatet blev precis som jag tänkt.

Materialet till huset kommer från Gnesta, är naturligt och giftfritt och utformningen har Annamie stått för. Idén till det rundade taket har hon fått från antroposofin, som har en tradition av att bjuda in former i sin arkitektur och tillsammans med det stora fönstret, som hon hittade på Blocket, för det tankarna till en kyrka eller ateljé, vilket också var den målbild hon hade under byggets gång.

Nu kvarstår bara ett enkelt kök och att få den 85 kilo tunga kaminen på plats, sedan är minihuset klart. Men redan sedan tre månader står det uppställt på Rosenhill på Ekerö och är hennes hem. Och trots att det kan tyckas som en stor omställning, skiljer sig inte livet i ett tiny house på landet så mycket från livet i en lägenhet i stan, menar hon.

– Det enda som varit aningen besvärligt är när jag blivit kissnödig på natten och inte har någon toalett, men nu har jag skaffat en potta så nu blir det enklare, säger hon och skrattar.

Känslomässigt är skillnaden desto större. Resan med byggandet och flytten beskriver hon som transformerande och nu när hon är i hamn känner hon sig mer levande än någonsin. Långt ifrån alla har förstått hennes val dock och det har kostat på, energimässigt, att gå emot människors vilja. Men väl på plats känns allt rätt.

Hur länge hon blir kvar på Ekerö och Rosenhill vet hon inte. Tanken med att ha en bostad på hjul är att kunna flytta på sig. Kanske runt i Sverige men kanske även utomlands.

– Drömmen är att bo tillsammans med flera andra som valt att bo som jag och som delar min livsstil, säger hon.

HELEN BJURBERG

Läs också