Hon reser Europa runt själv i sin campervan

Det destruktiva förhållandet bröt ner Andrea tills hon kollapsade. Men längtan tillbaka till livet gav henne kraft att inte bara resa sig utan också att börja leva fullt ut. Med sina bara händer snickrade hon ihop en egen campervan. Nu rullar hon runt på vägarna i Europa och tar dagen som den kommer.

– Jag lever min dröm, säger Andrea Rydell, 28, från Ekerö.

I fyra långa år höll det destruktiva förhållandet i sig. Under tiden avskärmade Andreas pojkvän henne från världen och hon fick knappt ens gå och handla utan lov. Sakta men säkert bröts hon ner, både psykiskt och fysiskt. När hon till slut kom ur förhållandet hade kroppen slutat att fungera och hon kom knappt upp ur sängen.

– Ångesten var fruktansvärd och jag hade ingen kraft. Jag orkade inget annat än att ligga i sängen, berättar hon i telefonen från Italien.

På Youtubefilmerna hon låg och tittade på när allt var som värst dök det upp klipp om människor som reste, äventyrade och levde livet. Längtan efter att göra detsamma växte sig allt starkare hos Andrea, men hur skulle det gå till när hon mådde som hon gjorde? En tanke väcktes hos henne, att det kanske skulle vara möjligt om hon fick resa med sin säng.

– Om jag kunde vila när jag behövde så kunde det kanske gå, säger Andrea om förklarar att det var så drömmen om en campervan föddes.

Hon började fundera över vart hon skulle åka? Hon hade alltid älskat Italien, men drömde även om att se andra delar av Europa. Men så slog det henne: varför skulle hon välja?

– Med en campervan kunde jag få se allt!

Med sin dröm i sikte kämpade hon på med sin hälsa. Började träna i små doser, ta promenader, till en början med stöd av sina syskon, men med tiden mer och mer på egen hand.

Eftersom hon ville resa själv men ändå gärna ha resesällskap, så köpte hon en hundvalp, en blandras mellan chiuaua och pomeranian som hon döpte till Milan efter den italienska staden Milano. Med Milan kom villkorslös kärlek och dagliga hundpromenader som sakta men säkert stärkte henne.

Många tvivlade på att hon någonsin skulle kunna resa iväg, men familjen trodde på henne och stöttade till hundra procent. År 2019 köpte hon slutligen sin van, en rostig Volkswagen från 2008, som skulle förvandlas till hennes framtida bostad.

– Ju skruttigare desto mindre risk för inbrott, tänkte jag och slog till, säger Andrea och skrattar.

Så påbörjade hon ombyggnationen. Med hjälp av Google och ett bra sinne för problemlösning byggde hon om de fem kvadraten så de fick mat- och sängplats, kök, förvaring, toalett och dusch.

När dagen var kommen för Andrea att ge sig av var hon fortfarande psykiskt medtagen och trött, men körduglig. Hon valde att undvika motorvägar av rädsla att drabbas av panikångest och ringde hem till mamma och pappa hela tiden för att få stöd. Men hon klarade det.

Nu har Andrea varit ute i två år och besökt 13 länder och fast hon kan sakna sina vänner och sin familj så är hon långt ifrån redo att åka hem.

Hon försörjer sig på att spela in youtube-videos om sitt liv och wwoofar (willing workers on organic farms) det vill säga volontärarbetar för mat i betalning.

Livet hon lever är enkelt men lyxigt, som hon uttrycker det själv. Och från ett liv där hon knappt fick gå ut till ett liv där hon själv kan bestämma om hon vill vakna vid havet, i skogen eller i en stad, är friheten det hon uppskattar mest.

– Jag värderar det enormt!

På frågan om hon inte är rädd att resa själv skrattar hon bara.

– Vad finns det att vara rädd för? Jag har redan varit med om det värsta.

Just nu befinner sig Andrea i Pulia, längst ner i den italienska klacken och planen är att stanna och tillbringa sommaren i Italien och till vintern åka över till Grekland och fortsätta genom Albanien och Montenegro.

Hur framtiden ser ut vet hon inte. Kanske köper hon ett hus i Italien eller så bilar hon till Thailand och reser runt i Sydostasien. Möjligheterna är oändliga.

Väl medveten om att hon lever det liv många bara drömmer om har hon bara ett råd att ge till den som vill göra som hon:

– Våga, allting löser sig på vägen! Det värsta som kan hända är att du måste åka hem igen.

HELEN BJURBERG

Läs också