Honungsbrist stundade
Trots honungsbrist var Mälaröarnas
biodlarförening vid gott mod för drygt 20 år sedan. De hade fått in flera nya, yngre medlemmar. Det är också en trend som hållit i sig. Föreningen har gått från 43 medlemmar till dagens drygt 100 medlemmar och antalet fortsätter att öka för varje år.
När Mälaröarnas biodlarförening höll i kaféverksamheten på Ekebyhovs slott hösten 2000 var det glest mellan honungsburkarna. Även om försommaren var lovande, det var gott om fruktblommor, så blev sommaren en regnig historia. Bina valde att stanna i kupan och förbrukade då försommarskörden. När det väl slutade regna var det för kallt för växterna att producera nektar och därför blev honungsskörden extremt dålig. Ett bisamhälle gav i snitt 10 till 15 kilo honung jämfört med 40 till 50 kilo året dessförinnan. Därför valde biodlarna att själva använda sin honung eller sälja den på de kommande julmarknaderna. Men biodlarna var ändå vid gott mod. Naturkrafterna går inte att påverka utan det är bara att hoppas på en bättre säsong nästa år, resonerade föreningen. Dessutom hade de fått in flera nya, yngre medlemmar. Biodlarföreningen hade då 43 medlemmar.
Trenden med ett ökat medlemsantal har hållit i sig. Idag, 23 år senare, har föreningen 102 medlemmar och det ökar varje år, berättar Carin Fant, biodlarföreningens ordförande.
– Det finns ett stort intresse och vi har en fantastisk kommun för biodling med många stora ytor. Den som är intresserad av att själva börja med biodling är välkommen att gå med i föreningen och vara med på våra träffar i föreningsbigården för att få en bra grund.
Men vädrets makter påverkar fortfarande skördarna och mängden honung varierar stort mellan olika säsonger.
– I vår förening brukar vi pendla mellan 10 och 20 kilo per bisamhälle. I genomsnitt produceras i snitt 20 kilo honung per kupa i Sverige under 2022.
Biodlarföreningen brukar fortfarande hålla i kaféet på Ekebyhovs slott en gång varje höst. Då säljs honungen från föreningsbigården. Även om all svensk honung brukar vara bra så är det speciellt att äta honung från Mälaröarna, tycker Carin Fant.
– Om man slungar efter att en viss blomma har blommat så får honungen den smaken. Slungas all honung en gång på hösten får den smak av hela säsongens blommor, men väljer man att slunga vid tre tillfällen kan man få till exempel försommar, högsommar och sensommarhonung.
ANGELICA BERG